Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kini ne trebaju upute Saudijske Arabije da bi donijela svoje mišljenje o mogućim sankcijama Iranu, rekao je šef saudijske diplomacije nakon susreta s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton.


Kinezi 'ozbiljno shvaćaju svoju odgovornost unutar skupine 5+1 i ne trebaju im upute Saudijske Arabije o tome što će činiti', rekao je princ Saud al-Fejsal na tiskovnoj konferenciji s Clinton u Rijadu. Princ Saud je odgovarao na pitanje o mogućnosti da Rijad ponudi Pekingu jamstva za isporuku nafte kako bi Kinu potaknuo da u UN-ovu Vijeću sigurnosti glasa za nove sankcije Iranu zbog njegova nuklearnog programa.

Saudijski ministar vanjskih poslova ocijenio je da su sankcije 'dugoročno rješenje'. Iz okružja Hillary Clinton doznaje se da će ona od svojih saudijskih sugovornika možda zatražiti da iskoriste svoj utjecaj na Kinu koja se uporno protivi novim sankcijama Iranu, kako bi promijenila stajalište. Njezin pomoćnik za Bliski istok Jeffrey Feltman rekao je da Kina održava 'važne trgovinske veze' sa saudijskom monarhijom koja bi ih, po njegovoj ocjeni, mogla iskoristiti 'kako bi pomogla da se pojača pritisak na Iran'. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna Ranjeni jemenski predsjednik u S. Arabiji na liječenju Slika nije dostupna VIDEO: Saudijci grade toranj 'do neba'