Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog rudnika

Kineskom zidu prijeti urušavanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veliki kineski zid, jedno od sedam svjetskih čuda, u opasnosti je zbog porasta broja ilegalnih, ali i legalnih rudnika koji 'komadaju' okolna brda.

Veliki kineski zid predstavlja skupinu obrambenih zidova s tornjevima koji su svi zajedno dugi 8.851 metar. Najveća građevina na svijetu sastoji se od više međusobno povezanih i nepovezanih dijelova različite starosti i načina gradnje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Solidna zamjena VIDEO Iz vlastitog doma do svjetski poznatih odredišta za nekoliko sekundi Slika nije dostupna Ispod površine FOTO Otkrijte malo poznate stvari o epskim građevinama svijeta

Proteže se kroz čak 11 kineskih provincija i svake godine privlači milijune turista, većinom u restauriranom dijelu u blizini kineske prijestolnice.

No, udaljeniji dijelovi, koji se ne nalaze na turističkoj ruti, počeli su se urušavati, upozorili su stručnjaci. Oko 200 kilometara jugozapadno od Pekinga, u provinciji Hebei, deseci malih rudnika prijete stabilnosti zida. Potraga za bakrom, željezom, molibdenom i niklom, izvijestila je državna agencija Xinhua.

Neki rudnici kopaju na samo 100-tinjak metara od samog zida, no najgore od svega je što za to imaju legalne dozvole. Vlasnici legalnih rudnika pak, krivnju svaljuju na ilegalne rudnike. Kažu kako oni koriste sofisticirane uređaje za komunikaciju te uvijek izbjegnu inspekcije.

Konzervatori stoga, malo što mogu učiniti po pitanju zaštite zida, istaknuo je potpredsjednik Povjerenstva za zaštitu zida Dong Yaohui te dodao kako je 70 posto zida ruševno, a tek 20 posto u 'dobrom stanju'. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene