Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Kinesko blago ukradeno u 19. stoljeću na dražbi u Hong Kongu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Brončana glava konja, koju su iz Stare ljetne palače blizu Pekinga ukrali britanski i francuski vojnici, naći će se na dražbi idućeg mjeseca te se očekuje da će postići cijenu od 10 milijuna dolara i potaknuti snažne domoljubne osjećaje u bogatih Kineza.

Brončani odljev, vlasništvo kolekcionara iz Tajvana, predstavlja jednu od 12 glava kineskog zodijaka koje su resile fontanu u Ljetnoj palači kineskih careva (Yuanmingyuan).

Pročitajte i ovo Ilustracija Istražitelji traže svjedoke Ispred zgrade suda ostavljena ljudska glava, malo dalje pronađen i torzo Slika nije dostupna skrivao i ostatak tijela Jeziv slučaj: Rođakinja muškarcu pozvala policiju, on ih odveo do zamrzivača i iz njega izvadio - ljudsku glavu

Spomenik su 1860., tijekom Drugog opijumskog rata, uništili Britanci i Francuzi i tom su prigodom počinili strahovitu štetu, opljačkavši i spalivši kompleks palače.

Palača, građena u 18. i 19. stoljeću, bila je divovski kompleks
palača i vrtova smješten 8 kilometara sjeverozapadno od Pekinga, a u njoj su osim kineskih građevina, bile i palače u europskom stilu koje su gradili isusovci Giuseppe Castiglione i Michel Benoist.

Glava, koja se naziva "rijetkom i veličanstvenom" trebala bi biti glavni predmet na dražbi kuće Sotheby's ujesen u Hong Kongu.

Stručnjaci očekuju da će prodaja ukradenog kineskog blaga potaknuti snažne domoljubne osjećaje u Kineza, ali također i bijes, kao što je bio slučaj s prodajom nekoliko drugih brončanih odljeva iz Yuanmingyuana 2002. Te su glave konačno kupili Kinezi.

Rastući utjecaj Kineza u svijetu i sve veći broj kineskih bogataša koji kupuju umjetnine i žele vratiti povijesno nacionalno blago navodi organizatore dražbe da će vjerojatni kupac glave kineskog konja biti Kinez.

Zasad je poznata sudbina samo sedam životinjskih glava iz fontane, a četiri njih - tigar, majmun, bik i svinja - izloženi su u muzeju u Pekingu.

Glave štakora i zeca u vlasništvu su privatne europske zbirke.

Protiv ružne pljačke kineskih umjetnina glas je digao, među ostalima i književnik Victor Hugo, napisavši "Dva pljačkaša upala su u muzej i razarajući, pljačkajući, paleći i smijući se pobjegla s vrećama krcatim blaga: jedan od njih zvao se Francuska, a drugi Britanija".

Hugo je izrazio nadu da će njegova domovina Francuska jednoga dana osjećati krivnju i vratiti ukradeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene