Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najviše bogatašica iz Kine

Kineskinje u politici ne uspijevaju, ali u biznisu caruju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi put u povijesti jedna žena mogla bi biti u Centralnom komitetu Kine. A u isto vrijeme na popisu najbogatijih žena koje su same zaradile svoje bogatstvo čak 18 od 28 su Kineskinje.

Ona je jedna od takozvanih kineskih princeza-dijete partijske elite. Liu Jandong prva je žena koja bi mogla ući u najvažnije političko tijelo u zemlji, Centralni Komitet. Kineskinje su rijetko u državnom vrhu, ali kada je riječ o poslu, same stvaraju svoje milijarde. Među najbogatijim ženama svijeta koje su izgradile svoja carstva 18 od 28 su Kineskinje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Branimira Vidmarovića Održava se najveći komunistički skup na svijetu, doznajte zašto je važan Slika nije dostupna KP Kine mijenja ustav, vjerojatno će uključiti Xijeve teorije

>> 'Ako ne riješimo problem korupcije, to bi moglo uzrokovati propast države'

'Kina je jedna od najslobodnijih zemalja, barem s poslovne strane. Imate dvije krajnosti. Čujete za djevojčice iz ruralnih područja koje ubijaju jer ih ne žele. Među kineskim vođama teško možete vidjeti žensko lice. A opet, u poslovnom svijetu, toliko je žena koje su same uspjele. U biznisu žene imaju veću ulogu nego u mnogim drugim razvijenijim zemljama', kaže milijarderka Zhang Xin.

Kao i u većini zemalja, Kineskinje zarađuju manje od muškaraca. 'Prema mom iskustvu, nezavisnost žena je vrlo bitna. Još ih ima previše koje se oslanjaju samo na svoje supruge. Sada je moja situacija mnogo bolja. Čim zarađujem, nezavisnija sam', kaže Luo Qiuxia, koja pohađa tečaj za dadilje.

Novom naraštaju Kineskinja pruža se prilika za bolje obrazovanje i posao nego što su je imale njihove majke i bake.

Svatko uspjeh traži na svoj način. 'Da se bavim politikom, morala bih mnogo više razmišljati nego u poslu modela. Politika je mnogo teža. Ljudi koji se njome bave imaju visoki kvocijent inteligencije, umarala bih se među tim ljudima', kaže model Dong Lei.

U posljednjih 30 godina samo četiri žene partija je postavila za guvernerke provincija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene