Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kineski predsjednik:

'Ako ne riješimo problem korupcije, to bi moglo uzrokovati propast države'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina se mora uhvatiti u koštac s korupcijom, zdravstvom, sigurnosti prehrambenih namirnica... zaključio je kineski predsjednik na odlasku Hu Jintao na Kongresu na kojem se bira nova generacija čelnika zemlje.

Kina je na 18. Kongresu u Pekingu počela s prijenosom vlasti mlađoj generaciji. No, prije toga Jintao je upozorio da bi neuspjeh u borbi s korupcijom mogao negativno utjecati na vladajuću komunističku stranku, a time i Kinu, javlja CNN.

Pročitajte i ovo Xi Jinping Novogodišnje obraćanje Kineski predsjednik poslao zabrinjavajuću poruku: "Ujedinjenje je neizbježno" Slika nije dostupna Očekuju se promjene Xi Jinping novi predsjednik najmnogoljudnije zemlje

'Ako ne uspijemo riješiti problem korupcije, to bi moglo biti pogubno za stranku, pa čak i uzrokovati kolaps stranke i propast države', rekao je Hu. Odnosilo se to na skandal koji je ove godine potresao zemlju.

U kontroverzni događaj bio je uključen visoko rangirani političar Bo Xilai koji je pod kriminalističkom istragom nakon što je dobo otkaz na sve dužnosti i odbačen iz stranke. Svojevremeno je slovio za jednog od najozbiljnijih kandidata za preuzimanje vodstva u Kini, no danas je suočen sa suđenjem za korupciju i zlouporabu vlasti.

>> Budući lider Kine dio mladosti proveo u radnom logoru

Podsjetimo, njegova supruga Gu Kailai izdržava zatvorsku kaznu nakon što je osuđena za ubojstvo britanskog poslovnog suradnika Neila Heywooda. Kineske vlasti su optužile Boa za korupciju i za zaobilaženje zakona u nastojanju da zataška Heywoodovo ubojstvo.

Danas se više od 2.200 delegata iz cijele Kine okupilo na Kongresu, gdje će izabrati 200 članova centralnog odbora stranke. Oni pak imenuju Politbiro koji donosi odluke o tome u kojem će smjeru ići Kina.

Kongres se održava svakih pet godina i uloga mu je donijeti nove direktive za Kinu. Svakih deset godina na Kongresu se bira novo vodstvo stranke. Pod vodstvom Hua, kineska je ekonomija rasla, a iz siromaštva su, procjenjuje se, izašli deseci milijuna ljudi. Kina je sada druga najveća svjetska ekonomija i brzo se približava SAD-u.

Sedmodnevni kongres se održava u vrijeme rastućih socijalnih nemira, ljutnje javnosti zbog korupcije i sve većeg jaza između bogatih i siromašnih. ‘Sada, dok se nastavljaju duboke promjene uvjeta na globalnom i nacionalnom planu i u našoj stranci, suočeni smo s mogućnostima za razvoj bez presedana kao i s dosad nepoznatim rizicima i izazovima’, rekao je Hu u svom govoru.

Tijekom kongresa Hu će se odreći svoje dužnosti šefa stranke u korist imenovanog nasljednika, potpredsjednika 59-godišnjeg Xia Jinpinga. Xi će preuzeti državnu dužnosti na godišnjem zasjedanju parlamenta u ožujku.

Hu je osim korupcije upozorio i na još nekoliko problema s kojima se danas suočava KIna kao što je sigurnost prehrambenih namirnica, zdravstvo i primjena zakona.

Jake mjere sigurnosti

Vlada je pojačala mjere sigurnosti uoči kongresa, te također zatvorila ili protjerala desetke disidenata. Mjere sigurnosti bile su posebice jake u četvrtak oko zgrade parlamenta i trga Tiananmena, gdje su se održali prodemokratski prosvjedi 1989. godine koje je ugušila vojska. Policija je odvukla jednog prosvjednika koji je vikao dok se u zoru podizala kineska zastava.

Komunistička partija, koja je došla na vlast 1949. nakon dugog i krvavog građanskog rata, posljednjih je godina vezala svoj legitimitet uz ekonomski rast i izbavljanje stotina milijuna ljudi iz siromaštva.

Međutim, kineski stručnjaci kažu da bi zemlja, ako novo vodstvo ne pogura reforme koje su u zastoju, mogla biti suočena s ekonomskom slabošću, produbljivanjem nemira, a možda čak i s krizom koja bi mogla potresti stranku na vlasti.

Na kongresu bi moglo biti i opreznih napora da se odgovori na poziv za većim političkim reformama, iako nitko ozbiljno ne očekuje pomak prema punoj demokraciji. Glasnogovornik stranke Cai Mingzhao je izjavio u srijedu da će biti većih napora glede unapređenja ‘unutarstranačke demokracije’ - drugim riječima, ohrabrivanje veće debate unutar stranke.

‘Vodeća pozicija Komunističke partije u Kini je odluka koju je donijela povijest i narod’, kazao je on. ‘Politički sustav reformi mora odgovarati nacionalnoj stvarnosti Kine. Moramo se nepokolebljivo držati pravog puta koji je zacrtala stranka’, rekao je.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene