Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što se događa?

Potpuni misterij: Gdje je nestao veleposlanik?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina odbija Islandu objasniti što se dogodilo s njezinim veleposlanikom u Reykjaviku koji je odsutan od siječnja, objavila je u srijedu islandska diplomacija o aferi koja potiče brojna nagađanja.

Ma Jisheng napustio je Island 27. siječnja ne obavijestivši o tome službeni Reykjavik i od tog dana nije se vratio te je mjesto veleposlanika Narodne Republike Kine na Islandu upražnjeno.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Ilustracija UHIĆEN SUPRUG Obrat u slučaju nestale Srpkinje - u podrumu pronađeni jezivi dokazi, suprug je potrošio 420 eura na sredstva za čišćenje

Islandski mediji pišu o "nestanku" kineskog veleposlanika, a islandsko ministarstvo vanjskih diplomacija ne rabi taj izraz.

Dnevni list Ming Pao otkriva da su Ma Jisheng i njegova supruga Zhong Yue u zatvoru od početka godine, osumnjičeni za špijunažu u korist Japana u kojem je veleposlanik bio na dužnosti prije dolaska na Island.

Tri mlade rukometašice Konga nestale iz hotela u Đurđevcu

Na opetovane upite Islanda što se događa s diplomatom, Peking je odgovorio da se Ma Jisheng neće vratiti iz "osobnih razloga", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Urdur Gunnarsdottir.

I kinesko veleposlanstvo u Reykjaviku i kineski MVP odbijaju dati bilo kakav komentar.

Kinesko-islandsko kulturno društvo iz Reykjavika željelo je odlikovati diplomata Ma Jishenga po povratku na Island za njegov doprinos razvoju dobrih odnosa dviju zemalja, ali on se ne vraća.

Island i Kina imaju dobre diplomatske odnose. Island je jedina europska zemlja koja je s Pekingom potpisala sporazum o slobodnoj trgovini u travnju 2013., i Kina smatra Island strateški važnom zemljom u pokušaju da razvije pomorski put prema Europi preko Arktika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene