Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povećalo EU-a

Kineski brzorastući modni div pod posebnim nadzorom: "Spremni smo odigrati svoju ulogu"

Ilustracija, online kupovina
Ilustracija, online kupovina Foto: Getty Images
Kineska tvrtka Shein dospjela je na popis velikih internetskih platformi te će, od sada, Europska komisija strože nadgledati njezin rad.

Europska komisija objavila je u petak da je kineskoj tvrtki za brzu modu Shein dodijelila status "vrlo velike internetske platforme", najavljujući strogi nadzor mjera zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorenih proizvoda.

Tvrtke s više od 45 milijuna korisnika mjesečno imaju u EU status "vrlo velikih platformi", prema Zakonu o digitalnim uslugama (DSA), što znači i strože propise o online sadržaju, uključujući i snažniji angažman na suzbijanju nezakonitog i štetnog sadržaja i krivotvorenih proizvoda i kontrolu oglasa.

Pročitajte i ovo Autobusi Autotroleja Nakon prosvjeda Povećavaju se plaće radnicima Autotroleja: Rast će još neke naknade

Shein je Komisiji, prema priopćenju, prijavio da u prosjeku bilježi 45 milijuna korisnika mjesečno i stekao je taj status.

Popis "vrlo velikih" digitalnih platformi broji od danas 23 tvrtke, uključujući europske ogranke Amazona, Applea, Googlea, Alibabe, Mete, X-a, te Zalando i Booking.com.

Pročitajte i ovo Advent u Zagrebu - 9 Ponude do 26. svibnja Grad Zagreb objavio natječaj za Advent: Otkrili jednu novost i cijene naknada

Kineska kompanija naglasila je da se obvezala poštivati propise.

"Dijelimo ambiciju Komisije da se potrošačima u EU-u osigura bezbrižna kupovina putem interneta i spremni smo odigrati svoju ulogu", rekao je u izjavi Sheinov globalni šef za odnose s javnošću Leonard Lin.

Pročitajte i ovo Policijski auto Prijavila ga supruga Uhićen šef gospićkog HDZ-a i voditelj Hrvatskih šuma: Oglasio se njegov stranački kolega

Komisija je sada nadležna za nadzor Sheinova poštivanja zakona o digitalnim uslugama, zajedno s irskim regulatorom, budući da je njegovo europsko sjedište u Irskoj, a posebno će pozorno pratiti mjere zaštite potrošača i suzbijanja krivotvorina, dodaje se.

Shein posluje u EU od kolovoza prošle godine, a planira i uvrstiti dionice u burzovnu kotaciju u SAD-u.

Pročitajte i ovo Konferencija za medije - 4 Zaprijetili medijima HND i Novosti upozorili na nasrtaj Domovinskog pokreta: "Oni su ti koji imaju 'ured za hrvatstvo'"

Od sredine veljače sve online platforme moraju poslovati u skladu sa zakonom o digitalnim uslugama.

Komisija je već otvorila istragu o poslovanju društvenih mreža X i TikTok. Ako utvrdi da u prekršile propise, može im odrezati kazne u visini do šest posto globalnog prihoda.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene