Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Kineski disident Hu Jia dobitnik nagrade Saharov za 2008.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nagrada Saharov za 2008., koju dodjeljuje Europski parlament za slobodu misli, pripala je kineskome disidentu Hu Jia, unatoč snažnim pritiscima Pekinga na eurozastupnike, objavila je u četvrtak skupina Zelenih u Europskom parlamentu.

'Skupina je zadovoljna što je Hu Jia dobio nagradu', priopćili su supredsjednici te političke skupine u Europskom parlamentu, Daniel Cohn-Bendit i Monica Frassoni.

Pročitajte i ovo Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju Slika nije dostupna 'Osjećam se vrlo nesigurno' Strahuje za svoju sigurnost: Slijepi kineski aktivist zatražio azil u SAD-u

'Dodjela nagrade Saharov disidentu kakav je Hu Jia odražava sam duh te nagrade koja podržava slobodu misli i priznanje je aktivistima za ljudska prava u borbi protiv represije', dodaju Cohn-Bendit i Frassoni.

Predstavnici kineske vlade činili su brojne pritiske na eurozastupnike nastojeći da Nagrada Saharov 2008. u četvrtak ne završi u rukama kineskog disidenta, objavili su ranije dužnosnici EP-a.

Europski parlament dodjeljuje već 20 godina nagradu Saharov kao priznanje osobama koje su dale svoj pečat borbi za ljudska prava.

Uz svotu od 50.000 eura priznanje će biti svečano uručeno u Strasbourgu 17. prosinca na zasjedanju parlamenta kada će biti obilježena i 20. godišnjica nagrade u nazočnosti nekih od prethodnih dobitnika, među kojima su Nelson Mandela, Aung San Suu Kyi i bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene