Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li ciklon ugroziti potragu?

Stiglo pojačanje: U potrazi i najbolji svjetski zrakoplovi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Malezijske su vlasti obavijestile javnost da je Kina u posjedu satelitskih snimki koje upućuju na to da bi se moglo raditi o dijelovima nestalog zrakoplova.

Najbolji svjetski zrakoplovi pridružili su se potrazi na nestalim malezijskim zrakoplovom.

Pročitajte i ovo Ilustracija Boeingova avion kojemu su otpala vrata Drama u zraku Boeing u sve većim problemima: Avionu s više od stotinu putnika tijekom leta otpao dio krila Greška na zrakoplovu Sve više slučajeva Otvorena kaznena istraga o avionu koji je ostao bez komada trupa u zraku

Dva najbrža australska komercijalna zrakoplova novo su pojačanje u najvećoj multinacionalnoj potrazi u australskoj povijesti. Mogu letjeti brzinom od 950 kilometara na sat i sigurno će značajno povećati kapacitete potrage. U zrakoplovima koji su poletjeli iz luke u Perthu bili su i volonteri.

Inače, na potragu bi moglo utjecati loše vrijeme. Izdano je upozorenje na cikolnu koja bi se mogla premjestiti na dio područja koje se pretražuje. Očekuju se vrlo jaki vjetrovi i nemirno more, piše Sky News.

Na satelitskim snimkama vidi se plutajući objekt

Malezijske su vlasti na održanoj konferenciji za novinare u subotu izjavile kako za sada nema novosti u potrazi za nestalim zrakoplovom. No na kraju konferencije - najnovija informacija.

Malezijski ministar prometa je za vrijeme konferencije primio poruku kineskog ambasadora kako Kina posjeduje satelitske snimke koje prikazuju plutajući objekt dužine 22 metra i širine 30 metara u južnom koridoru koji se već danima pretražuje. Pretpostavlja se da se radi o dijelovima nestalog zrakoplova.

Radi se o objektu koji se nalazi u vodama oceana nasuprot zapadne obale Australije te su u to područje smjesta upućeni kineski brodovi, potvrdila je kineska Državna uprava znanosti, tehnologije i industrije za nacionalnu obranu (SASTIND).

Objekt je uočen pomoću zemaljskog opservacijskog satelita visoke rezolucije Gaifen-1 i nalazi se jugozapadno od lokacije mogućih ostataka aviona koju su u četvrtak uočili australski istražitelji.

Britanci se domogli transkripta posljednje 54 minute razgovora u nestalom zrakoplovu!

Iz australskog aviona golim okom vidjeli nekoliko predmeta

Otkad je Australija u četvrtak objavila prve slike nečega što bi mogli biti dijelovi zrakoplova, međunarodna potraga za nestalim avionom proširila se.

Australska uprava za pomorsku sigurnost izvijestila je da je jedan od njihovih aviona 'golim okom' vidio više malih objekata, među kojima i drvene palete.

Novozelandski zrakoplov P-3 Orion pobliže je pogledao o čemu se radi. Izvijestio je kako je riječ o nakupinama morske trave. U more su ispustili bovu kako bi pratili kretanje. Trgovački brod koji je na tom podrušju zamoljen je da se premjeri i napravi dodatne provjere.

Preslušani transkripti iz kokpita nestalog aviona

Nakon što je procurila informacija o postojanju transkripta čitavih 54 minuta razgovora, svi su s nestrpljenjem čekali doznati kompletan sadržaj tog transkripta koji bi trebao pomoći u razjašnjavanju razloga nestanka malezijskog zrakoplova koji je u to vrijeme, pretpostavlja se, već bio sabotiran.

Nakon preslušavanja cijelog tanskripta posljednjih 54 minute razgovora, zaključeno je da nema ničeg spornog što bi upućivalo na bilo kakav oblik terorizma ili sabotaže od strane pilota.

Na konferenciji, malezijski je ministar izjavio kako od potrage neće odustati dokle god ima nade te je rekao kako vjeruje da će pronaći zrakoplov. Također se zahvalio svim ljudima i državama koji pomažu u ovoj akciji pronalaska zrakoplova, a obitelji nestalih zamolio da ne očajavaju, da će sve informacije dobiti na vrijeme.

'Vidjela sam avion kako tone, ne bih lagala, vraćala sam se iz svetog grada!'

Dva tjedna nakon nestanka malezijskog zrakoplova s 239 ljudi, međunarodna potraga duboko u južnom dijelu Indijskog oceana u subotu se nastavlja iako je Australija upozorila da je najbolji trag kojeg trenutno imaju i dalje nepouzdan.

Za zrakoplovom MH370 koji je nestao 8. ožujka na redovnom letu iz Kuala Lumpura za Peking tragaju spasioci iz dvadesetak zemalja. Šest zrakoplova i dva broda pretražuju zabačeni južni dio Indijskog oceana gdje je satelit početkom tjedna uočio ostatke moguće olupine. Australija, koja je prva objavila moguću lokaciju zrakoplova i koja koordinira akciju spašavanja, upozorila je da bi se moglo raditi o izgubljenom brodskom kontejneru ili nekim drugim velikim predmetima.

Kina, Japan i Indija šalju dodatne zrakoplove, a australski i kineski brodovi također plove prema području udaljenom više od 2000 kilometara jugozapadno od Pertha.

'Iako su svi zrakoplovi i plovila opremljeni s naprednom tehnologijom, veći dio potrage odvija se u stvari vizualno, više se oslanjajući na ljudsko oko nego na tehničko čarobnjaštvo', slikovito se izrazio australski premijer Warren Truss.

Djevojka putnika iz nestalog aviona: 'Nisam se prestala tresti otkad...'

Kazao je da će se potraga nastaviti sve dok se spasilačke ekipe ne uvjere da je daljnje pretraživanje područja uzaludno, 'a taj dan još nije došao', reko je Truss.

Australske pomorske vlasti operaciju i dalje smatraju operacijom potrage i spašavanja. Zrakoplovi i brodovi ponovo pretražuju i Andamansko more između Indije i Tajlanda ne bi li naišli na tragove kojima bi mogli razriješiti jednu od najvećih zagonetki modernog zrakoplovstva.

Istražitelji sumnjaju da je Boeing 777, koji je poletio iz Kuala Lumpura nešto iza ponoći, namjerno skrenut s kursa, što upućuje na otmicu ili sabotažu, no ne isključuju niti tehničke probleme.

'Crna kutija', uređaj koji snima tehničke informacije o letu aviona kao i glas pilota za vrijeme leta, odašilje elektronski signal oko 30 dana, nakon čega je još teže locirati nestali zrakoplov. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene