Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Peking odgovara da se tehnološke tvrtke nemaju čega bojati i da SAD nema prava intervenirati.


Kina je u nedjelju usvojila protuteroristički zakon unatoč protivljenju SAD-a koji smatra da se zakonom ugrožavaju ljudska prava i ograničavaju slobode na internetu.

Vezani članci Koronavirus u Kini, ilustracija Panika u Kini: Širi se najveća zaraza nakon Wuhana, testirat će više od devet milijuna stanovnika jednoga grada Joe Biden i Vladimir Putin Biden optužio Rusiju da želi utjecati na američke izbore 2022., oštro napao i samog Putina: "On ima nuklearno oružje, izvore nafte i ništa više"

Stalni odbor Svekineskog narodnog kongresa odobrio je mjeru u nedjelju, objavila je novinska agencija Xinhua.

Američki predsjednik Barack Obama, State Department i ministarstvo trgovine kritizirali su odredbe da prekomorske tehnološke tvrtke moraju predati svoje kriptografske ključeve kineskim vlastima.

Takve odredbe ograničavaju slobodu izražavanja i vjeroispovijesti a istodobno ugrožavaju američku trgovinu i ulaganja u Kini nepoštenim upletanjem u poslovanje, tvrdi Washington.

Peking odgovara da se tehnološke tvrtke nemaju čega bojati i da SAD nema prava intervenirati.

"Uvijek su žrtve terorizma i ekstremizma nevine osobe i to je razlog zbog kojeg kineske vlasti poduzimaju konkretne korake da zaštite narod uključujući obične Amerikance koji provode Božić u pekinškom Sanlitunu", navodi se u uvodniku državnog lista Global Times na engleskom. Sanlitun je dio Pekinga u kojem su smještene brojne ambasade.

U četvrtak pekinška je policija oglasila žutu opasnost te pojačala naoružane patrole na ulicama i zatvorila trgovački dio grada u kojem je mnogo barova.

SAD, Britanija, Francuska i Australija upozorile su svoje državljane na moguće sigurnosne prijetnje u Pekingu tijekom blagdana. Protuteroristički zakon jača i ovlasti nadzora. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook