Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kina je zatražila od SAD-a da otkaže susret američkog predsjednika Georgea W. Busha i Dalaj Lame, kao i uručivanje najvišeg civilnog priznanja američkog kongresa tibetanskom duhovnom vođi.


"Već smo prosvjedovali nekoliko puta kod Amerikanaca i pozivamo ih ponovno da isprave pogrešku i otkažu predviđenu svečanost", kazao je novinarima glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Liu Jianchao.

Vezani članci Zračna luka u Pekingu Šok za stanovnike Pekinga: Broj novozaraženih raste, dio znanstvenika strahuje da je riječ o opasnijem novom soju virusa Peking, ilustracija Drastične mjere u glavnom gradu Kine zbog novog žarišta: Zatvaraju se škole, stanovnici ne smiju iz grada

On je ocijenio da uručivanje Zlatne medalje američkog Kongresa, kao i predviđeni susreti, "teško krše temeljna načela međunarodnih odnosa, vrijeđaju osjećaje Kineza i predstavljaju grubo uplitanje u kineske unutarnje poslove".

Dalaj lama se od 1959. godine i kineske intervencije u Tibetu nalazi u izbjeglištvu. Kina Dalaj Lamu smatra separatistom.