Obavijesti Video Pretražite Navigacija
91 osoba nestala

INDUSTRIJSKA KATASTROFA Zemlja 'progutala' 14 tvornica i 13 zgrada

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četrnaest tvornica, 13 zgrada i tri spavaonice su među zgradama koje su se urušile u odronu, u najnovijoj velikoj industrijskoj katastrofi u Kini.

Prema novim podacima najmanje je 91 osoba nestala nakon golema odrona u industrijskoj zoni na jugu Kine pri čemu su zatrpane 33 zgrade, objavile su u ponedjeljak vlasti o najnovijoj industrijskoj katastrofi u toj zemlji koja se ubrzano razvija.

Pročitajte i ovo Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Strateško partnerstvo Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..." Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Premijer Li Keqiang naredio je službenu istragu nesreće koja se dogodila u nedjelju u južnome gradu-satelitu u predgrađu Shenzhena i to samo četiri mjeseca nakon velikih kemijskih eksplozija u sjevernoj luci Tianjin u kojoj je poginulo više od 160 osoba.

Odron tla urušio je višekatnice u industrijskoj zoni Hengtaiyu u okrugu Guangming, a prema prethodnim podacima bilo je 59 osoba vodilo se nestalima.

'Blato je nadiralo poput golemih valova'

Lokalni stanovnik Peng Jinxin rekao je da je blato nadiralo poput "golemih valova", dok su stanovnici bježali u panici. Blato je pokrilo područje veće od 380.000 metara četvornih i duboko 10 metara, rekao je zamjenik gradonačelnika Shcenzhena Liu Qingsheng, prenijela ja agencija Xinhua.

Stotine spasialaca pokušavaju u odronima pronaći preživjele, dodaje agencija.

Gomilanje građevinskog otpada

Vlasti za nesreću krive klizanje 'planine otpada' nastale odlaganjem građevinskog iskopa u blizini. Navode da se radi o stotinu metara visokom brdu zemlje koja je ilegalno odlagana, a pokrenule su je nedavne obilne kiše.

Dogodila se i eksplozija na plinovodu u blizini, prenosi državna televizija iako ne navodi je li ta eksplozija povezana s odronom.

Kineski predsjednik Xi Jinping naredio je pokrajinskim vlastima da učine sve kako bi smanjile broj žrtava i da pruže svu potrebnu pomoć obiteljima.

Premijer Li naredio je središnjoj vladi da pomogne vlastima u Shenzhenu u spašavanju. Gotovo 3000 spasilaca je na poprištu nesreće, uz pse tragače i bespilotne letjelice.

Četrnaest tvornica, 13 zgrada i tri spavaonice su među zgradama koje su se urušile u odronu.

Xinhua prenosi da je 14 osoba spašeno, a više od 900 je evakuirano s mjesta nesreće u nedjelju navečer.

Državna televizija prenijela je da su među 91 nestalom osobom 59 muškaraca i 32 žene.

U jednom od najgorih odrona koji su pogodili Kinu, više od 1500 ljudi poginulo je 2010., kada je brana od blata otklizila niz planinu u gradu u sjeverozapadnoj pokrajini Gansu, a klizište su izazvale kiše i bujice. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene