Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strateško partnerstvo

Dvije velesile ojačale veze: "Nastavljamo suradnju..."

Ruski i kineski ministar vanjskih poslova
Ruski i kineski ministar vanjskih poslova Foto: Afp
Ruski i kineski ministri vanjskih poslova sastali su se u Pekingu kako bi dogovorili daljnju suradnju u borbi protiv terorizma.

Rusija i Kina će nastaviti surađivati u borbi protiv terorizma u okviru sve snažnijih odnosa, rekao je u utorak u Pekingu ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s kineskim kolegom Wangom Yijem.

"Zahvaljujem kineskoj strani na izrazima sućuti nakon terorističkog napada kod Moskve 22. ožujka i na potpori u borbi Rusije protiv terorizma", prenose ruske novinske agencije riječi Lavrova.

Pročitajte i ovo Justin Trudeau Bez posljedica Kanadski obavještajci: Kina se već dvaput umiješala u parlamentarne izbore

Džihadistička skupina Islamska država preuzela je odgovornost za napad na koncertnu dvoranu u blizini Moskve u kojem je ubijeno najmanje 144 ljudi, ali Rusija, bez ikakvih predočenih dokaza, vjeruje da iza napada stoji Ukrajina.

"Naša suradnja na području protuterorizma će se nastaviti, uključujući u okviru multilateralnih institucija", rekao je Lavrov tijekom službenog posjeta Pekingu.

Pročitajte i ovo Kamera za nadzor brzine - 1 Lakše s gasom U Hrvatskoj postavljene suvremene kamere: Kontroliraju brzinu, ali i druge učestale prekršaje koji su vodeći uzročnik nesreća

Moskva i Peking su u veljači 2022., nekoliko dana prije ruske invazije na Ukrajinu, objavili partnerstvo "bez granica" i od tada održavaju čvrste veze.

Lavrov je danas Kini također zahvalio i na slanju skupine promatrača na ruske predsjedničke izbore u ožujku na kojima je predsjednik Vladimir Putin odnio premoćnu pobjedu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nagli porast Europom hara opasna bolest: Trenutačno je žarište u Hrvatskoj

"Zahvaljujući našim vođama, rusko-kineski odnosi sveobuhvatnog partnerstva i strateške interakcije su dosegli razinu bez presedana", rekao je Lavrov, dodavši da je reizborom Putina nastavak jačanja odnosa dodatno zajamčen.

Teme razgovora Lavrova i Wanga također uključuju sigurnost u azijsko-pacifičkoj regiji te rat u Ukrajini.

Reuters je prošli tjedan najavio Putinov posjet Kini u svibnju i sastanak s predsjednikom Xi Jinpingom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene