Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preveliki troškovi

Zatvara se najstarija nuklearna centrala u Španjolskoj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najstarija nuklearna centrala u Španjolskoj, u Garoni, na sjeveru zemlje, trebala bi se konačno zatvoriti prije 31. prosinca, šest mjeseci ranije nego je predviđeno, zbog prevelikih troškova povezanih sa stupanjem novog zakona o energiji na snagu 2013., objavio je u petak njezin vlasnik.

U već teškom kontekstu ekonomske krize, taj zakon na raspravi u parlamentu uvodi oporezivanje proizvodnje električne energije i nuklearnog goriva što bi za Nuclenor značilo "dodatne poreze 2013., procijenjene na 153 milijuna eura", kazao je vlasnik u priopćenju.

Pročitajte i ovo Brod koji je prevozio migrante Pokušaj dolaska u Europu UN: 45 migranata nestalo, a četiri mrtve migrantice u dvije tragedije na Sredozmlju Madrid Kriza stanovanja Izdali su više od 5000 zlatnih viza, a sad će ih ukinuti: ''Gotovo je nemoguće pronaći pristojan smještaj''

>> 'Nije uopće bitno tražiš li posao ili ne jer posla nema'

Nuclenor je dakle odlučio "uraniti s konačnim zatvaranjem prije 31. prosinca", ističući da će Garona "biti isključena iz električne mreže u 23 sata u nedjelju 16. prosinca". Dok je španjolska vlada dala zeleno svjetlo produljenju aktivnosti centrale do 2019., Nuclenor je odustao u rujnu od zahtjeva za obnovom dozvole i odlučio zatvoriti Garonu.

Tu su odluku pozdravili ekolozi koji su dovodili u pitanje sigurnost instalacije, podignute 1971. i jedne od "blizanki" Fukushime, u Japanu, pogođene teškom nuklearnom nesrećom 2011.

Nuclenor je konačno odlučio uraniti za šest mjeseci sa zatvaranjem, ističući da bi predvidivo povećanje poreza "povećalo sadašnje ekonomske gubitke" do prijetnje od bankrota. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene