Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Wen Jiabao optimističan

'Kina će ostvariti gospodarski rast od 8 posto'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kina će u 2010. ostvariti gospodarski rast od 8 posto, nastojeći bolje raspodijeliti njegove plodove, najavio je kineski premijer Wen Jiabao podnoseći godišnje izvješće u parlamentu koji je u petak počeo godišnje zasjedanje.

'Ovo je presudna godina u kojoj ćemo nastaviti borbu s međunarodnom financijskom krizom, osigurati redovit i razmjerno brz gospodarski rast te ubrzati promjene našeg modela gospodarskog razvoja', rekao je predsjednik vlade otvarajući plenarno godišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novo zaduživanje za pokrivanje manjka D & B: HDZ ima male šanse za pobjedu Slika nije dostupna Predsjednik s poduzetnicima 'Napisi u Financial Timesu su točni, tromi smo'

Wen je u govoru pred 3.000 izaslanika iz cijele zemlje koji su se na desetak dana okupili u Narodnoj palači, istaknuo da se vlada trudi izgraditi pravednije društvo, jer su se u zadnjih trideset godina produbile razlike u materijalnom položaju kineskih građana, napose između onih u gradu i onih na selu.

'Osigurati bolji život našim građanima glavna je zadaća gospodarskog razvoja', istaknuo je. 'Moramo se potruditi da uz pomoć gospodarskog razvoja ne samo stvorimo veći 'kolač' od domaćih bogatstava, već i da ga pravedno raspodijelimo', kazao je. Usto, treba 'ubrzati poboljšanja u sustavu socijalne zaštite koja će pokriti i građane i seljake, rekao je Wen.

U tu svrhu, u pilot projekte u sustavu zdravstvene i mirovinske zaštite na selu treba uključiti gotovo četvrtinu zemlje (23 posto okruga) i posvuda ubrzati zbrinjavanje najugroženijih stanovnika.

I Kinezima borba protiv korupcije na prvom mjestu

Premijer je predstavio plan pomoći za nemirne regije u Kini za koji su u proračunu ove godine izdvojena znatna sredstva, ali nije spomenuo nasilne sukobe između muslimanskih Ujgura i kineske većine naroda Han u zapadnoj pokrajini Xinjiang tijekom prošle godine.

Wen je također najavio da će u 2010. 'veoma važno mjesto imati borba s korupcijom, koja je ključna u konsolidaciji naše vlasti', dodajući da će se 'uspostaviti cjelovit sustav za njezino sprječavanje i represiju'.

Što se tiče tečaja kineske valute juana, Kina će, napomenuo je premijer, i dalje nastojati zadržati 'uglavnom stabilan' tečaj u 2010., unatoč pritužbama trgovinskih partnera Kine da je juan potcijenjen. Godišnje zasjedanje parlamenta popratile su vrlo jake mjere sigurnosti. Policija je proteklih dna izdala niz upozorenja i privela političke aktiviste, javila je agencija AP. Uniformirani i policajci u civilu blokirali su sve prilaze središnjem trgu Tiananmen legitimirajući prolaznike i pretresajući njihove torbe. (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene