Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve za oružje

PORUKA KOJA NE ULIJEVA POVJERENJE 'Uspjeli smo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un je rekao kako njegova zemlja sada ima hidrogensku bombu te ju je sposobna koristiti uz nuklearne glave kako bi obranila svoj suverenitet, prenosi središnja sjevernokorejska novinska agencija.

'Uspjeli smo postati velika nuklearna sila koja je sposobna braniti neovisnost i nacionalni dignitet uz pomoć nuklearnih i hidrogenskih udara', izjavio je Kim Jong-un te dodao kako Sjeverna Koreja mora nastaviti s aktivnim razvojem vojne industrije.

Ove izjave je Kim Jong-un dao prilikom posjeta nadograđenoj tvornici oružja u Pyongyangu u četvrtak. Do sada nije potvrđeno iz drugih izvora da ta zemlja ima hidrogensku bombu.

Podsjećamo, 10. veljače 2005. godine Sjeverna Koreja je objavila kako je stvorila nuklearno oružje. Ovu objavu je široko osudila međunarodna zajednica. Zemlja je otada provela podzemne nuklearne pokuse tri puta - 2006., 2009. i 2013. godine.

Pročitajte i ovo Kim Jong Un U pratnji kćeri VIDEO Kim Jong Un po prvi puta se provozao u automobilu koji mu je poklonio Vladimir Putin Vladimir Putin i Kim Jong Un - 3 neprijatelj broj jedan Nova prijetnja: "Sjeverna Koreja će upotrijebiti svu silu bude li napadnuta"

SATELITSKE SNIMKE OTKRILE Što to sprema Sjeverna Koreja?

Za ta tri nuklearna testa se govorilo kako će biti kritična za sjevernokorejski strateški program naoružanja. Prvi poznati podzemni nuklearni test zabilježen je 2006. godine na sjeveroistoku zemlje.

Zabilježen je i u seizmičkim postajama u Rusiji, Kini, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji. Prema grubim procjenama, eksplodirao je nuklearni uređaj jakosti od pet do deset kilotona TNT-a.

Drugi i treći test provedeni su u svibnju 2009. i siječnju 2013. godine. Uzrokovali su međunarodnu osudu i jednostrane sankcije od strane SAD-a.

2013. godine je Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno nametnulo nove sankcije protiv Sjeverne Koreje zbog posljednjeg nuklearnog testa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene