Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U Keniji uhićen muškarac možda povezan s istragom ICTY-ja Kenijska policija objavila da je u Mombasi na istoku Kenije uhitila muškarca koji je možda povezan s istragom Međunarodnoga kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, javila je agencija AFP, a svjetski mediji nagađaju da se radi o Ratku Mladiću ili Goradnu Hadžiću.


'Muškarac za kojega sumnjamo da ga traži ICTY uhićen je popodne i na ispitivanju je', potvrdio je za AFP glasnogovornik kenijske policije Eric Kiraithe. 'Uzet ćemo mu otiske prstiju i Interpol će nam pomagat', dodao je. 'Zasad nam je rekao da je poslovni čovjek koji ima veze s hotelijerstvom. Naši službenici provjeravaju te podatke', dodao je.

Vezani članci Ilustracija Uhićene tri osobe zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina, četvrta nedostupna hrvatskim vlastima Silovanje, ilustracija (Davor Javorović/PIXSELL) Opirala se i tražila pomoć, a oni tvrde da je sve bilo sporazumno? Dvojici Imoćana osumnjičenih za silovanje određen istražni zatvor

Kenijski mediji javljaju da je osumnjičenik za genocid u bivšoj Jugoslaviji uhićen na temelju dojave, te da je to bila dramatična policijska operacija. Prema pisanju internetskog izdanja lista Standard, policija ne želi objaviti ime uhićenoga.

Objavljeno je da u Keniji živi od 1998., da je ondje uložio u hotel na obali na jugu zemlje, te da je vodio ronilački klub.
Olga Kavran, glasnogovornica Haaškog suda, nije htjela ništa reći o tom slučaju. 'Ne možemo ništa reći', rekla je novinaru AFP-a. Na slobodi su još dvojica optuženika Haaškog suda: Ratko Mladić, bivši vojni čelnik bosanskih Srba i Goran Hadžić, nekadašnji vođa pobunjenih Srba iz Hrvatske.

Glasnogovornik specijalnog suda za ratne zločine u Beogradu Bruno Vekarić izjavio je za Novu TV kako uhićeni najvjerojatnije nije ni Mladić ni Hadžić. Navodno je riječ o osobi s područja bivše Jugoslavije koja sliči na Mladića, a u Keniji živi i radi već 12 godina. Navodno ima Hrvatsku putovnicu.