Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugo će ovo pamtiti

Poduzetnik kažnjen s čak 121.000 eura: Pogledajte što je napravio

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Finac Anders Wiklöf prekoračio je brzinu za 30 km/h te je zbog toga dobio jednu od najvećih kazni za prebrzu vožnju.

Jedan od najbogatijih ljudi u Finskoj Anders Wiklöf dobio je jednu od najvećih svjetskih kazni za prebrzu vožnju, čak 121.000 eura za vožnju 30 km/h više od ograničenja u Finskoj, u kojoj se kazne izračunavaju kao postotak od prihoda prekršitelja.

"Stvarno žalim zbog toga", rekao je Wiklöf (76) te dodao: "Tek sam počeo usporavati, ali pretpostavljam da se to nije dogodilo dovoljno brzo. Tako to ide."

Wiklöf, predsjednik i osnivač holding kompanije čiji su godišnji prihodi 350 milijuna eura, rekao je da se ograničenje brzine "iznenada" promijenilo sa 70 km/h na 50 kada mu je bljeskalo 82 km/h.

Pročitajte i ovo Ilustracija Prekršajno sankcioniran Mrtav pijan vozio po Vrgorcu! Zaustavila ga policija, a alkohol je bio samo početak prekršaja koje je napravio

Kao što je uobičajeno u nordijskoj regiji, novčane kazne za prometne prekršaje u Finskoj temelje se na težini prekršaja i prihodima prekršitelja, koje policija može odmah provjeriti povezivanjem putem svojih pametnih telefona sa središnjom bazom podataka poreznih obveznika, piše Guardian.

Prema finskom sustavu, dnevna kazna izračunava se na temelju dnevnog raspoloživog prihoda prekršitelja, koji se općenito smatra polovicom njegova dnevnog netoprihoda.

Pročitajte i ovo Ilustracija ODBIO TEST NA DROGE Bježao od policije zbog niza prekršaja pa završio u zatvoru, a mora platiti i "masnu" kaznu

Pročitajte i ovo Ilustracija Očekuje ga paprena kazna Izgubio kompas? Vozač autobusa urlao i vrijeđao djecu nakon izleta: Nisu ga omele zamolbe nastavnika ni okupljeni roditelji

Činjenica da je Wiklöf prije toga dvaput kažnjen zbog prebrze vožnje bila je otegotna okolnost. Također mu je oduzeta vozačka dozvola na deset dana.

"Čuo sam da vlada želi uštedjeti 1,5 milijardi eura na zdravstvu u Finskoj, pa se nadam da moj novac može popuniti prazninu tamo", rekao je.

Finska nameće klizne kazne za niz prekršaja, uključujući krađu u trgovinama i kršenje zakona o vrijednosnim papirima i financijskom trgovanju, prema načelu kažnjavanja - što više zarađujete, više plaćate.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sudi mu se po žurnom postupku Neki nikad ne nauče: Policija ga bez vozačke zaustavila 12 puta

Godine 2002. Anssi Vanjoki, najviši direktor Nokije, kažnjen je sa 116.000 eura nakon što je uhvaćen kako juri 75 km/h na svom Harley-Davidsonu u zoni od 50 km/h.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene