Ilustracija
Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Koliko dugo nakon počinjenja prometnog prekršaja treba da na kućnu adresu stigne obavijest s objašnjenjem i iznosom koji treba platiti, često muči vozače.


Računalna obrada podataka ubrzala je i procesuiranje većine prekršaja u prometu. Nije baš da kazna stiže brže nego što ste vozili, ali pravda u pravilu ovdje nije spora.

Prekršajni progon propisan Prekršajnim zakonom propisuje da prekršajni progon zastarijeva nakon četiri godine, odnosno nakon tri godine za prekršaje za koje je ovlašteni tužitelj obvezan izdati prekršajni nalog. Zastara prekršajnog progona počinje teći danom kad je prekršaj počinjen.

Policija nastoji u što kraćem vremenu vlasnicima vozila dostaviti obavijesti o počinjenom prekršaju bez obzira na zakonom propisani rok prekršajnog progona, piše HAK Revija.

Međutim, vremenski rok dostave navedene obavijesti ovisi o brojnim okolnostima koje proizlaze iz propisane procedure, ali i raspoloživom broju službenika.

''S obzirom na to da je veći dio postupka automatiziran, procesuiranje prekršaja i slanje poštanske dostave s obavijesti o počinjenom prekršaju na adresu vlasnika vozila kojim je počinjen prekršaj moguće je provesti vrlo brzo nakon počinjenja prekršaja, istog ili sljedećeg radnog dana'', objasnili su iz MUP-a.

Ilustracija Vozite u Austriji? Uvedena je nova mjera, pripazite da vam policija ne bi oduzela automobil

Ilustracija Vozač Porschea jurio čak 170 km/h, a ograničenje je skoro upola manje

U slučajevima kada u kritično vrijeme vozilom nije upravljao vlasnik, rok dostave obavijesti počinitelju prekršaja dodatno se produljuje ovisno o postupanju vlasnika vozila nakon zaprimanja obavijesti.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju