Dobili kazne zbog davanja hrane beskućnicima (Foto: Homelessness News San Diego/Facebook)
Dobili kazne zbog davanja hrane beskućnicima (Foto: Homelessness News San Diego/Facebook)

Protiv 12 osoba, uključujući i 14-godišnjeg dječaka, podignuta je optužnica zbog davanja hrane beskućnicima u kalifornijskom gradu El Cajon. Time su, stoji u optužnici, prekršili uredbu o zabrani dijeljenja hrane na javnim mjestima.


Grupa ljudi prosvjedovala je u nedjelju u El Cajonu protiv uredbe koju su vlasti u Kaliforniji donijele u strahu od širenja hepatitisa A. Beskućnicima su dijelili hranu, odjeću i pribor za higijenu, a potom je stigla policija i podijelila im pozive za sud.

Vezani članci Razočaranja (Foto: buzzfeed.com) Ove obmane jako su ih pogodile: Bili su gladni, a dočekalo ih je veliko razočaranje Slika nije dostupna Zemlje pogođene ebolom izvoze u BiH

Hepatitis A se može prenijeti dodirivanjem kontaminirane hrane ili predmeta.

Nedavna pojava virusnih bolesti uzela je danak na populaciji beskućnika u Kaliforniji. Oni su naime, najviše izloženi riziku ponajviše zbog nehigijenskih uvjeta u kojima žive.

Uredba kojom se zabranuje dijeljenje hrane na javnim mjestima u El Cajonu donesena je u listopadu prošle godine. Vlasti kažu kako je to sigurnosna mjera protiv hepatitisa A, no protivnici tvrde kako su time nepošteno kažnjeni beskućnici.

Poziv za sud dobio je i 14-godišnji Ever Parmley koji je bio među volonterima.

"Dijelio sam hranu i prišao mi je policajac i rekao da stanem sa strane", ispričao je dječak za NBC San Diego.

Dobili kazne zbog davanja hrane beskućnicima (Foto: Homelessness News San Diego/Facebook)

Gradski vijećnik Ben Kalasho je rekao kako je hranjenje beskućnika u gradskim parkovima "loša ideja" dok traje epidemija hepatitisa A.

"Možete otići tamo, pokupiti ih i odvesti svojoj kući, nahraniti ih i okupati i dati im smještaj ako stvarno želite pomoći", rekao je Kalasho.