Carles Puigdemont (Foto: AFP)
Carles Puigdemont (Foto: AFP)

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont izjavio je u subotu da Katalonija neće prihvatiti plan vlade u Madridu o ukidanju autonomije, ali nije predložio jednostrano proglašenje neovisnosti te regije.


Španjolska vlada je u subotu poslala u parlament prijedlog mjera koje uključuju micanje katalonskih dužnosnika čije bi poslove preuzela ministarstva do raspisivanja izvanrednih izbora u roku od šest mjeseci.

Zahtjev za raspuštanjem regionalne vlade Katalonije je "izravan udar na demokraciju", rekao je Carles Puigdemont u televizijskom obraćanju.

Narod Katalonije ne može prihvatiti "nezakonite" mjere španjolske vlade, dodao je i potez Madrida nazvao "najgorim napadom na institucije i narod Katalonije od vojne diktature Francisca Franca".

Najavio je da će sazvati hitnu sjednicu katalonskog parlamenta kako bi odgovorio na aktiviranje članka 155. španjolskog ustava koji dopušta ukidanje regionalne autonomije.

Ipak, nije izravno predložio parlamentu da glasa o jednostranom proglašenju neovisnosti.

Na referendum o neovisnosti, koji je zabranio ustavni sud, izašlo je 2,3 od 5,3 milijuna stanovnika s pravom glasa. Njih 90 posto se izjasnilo za uspostavu samostalne republike Katalonije. Izlaznost od 43 posto jednaka je izlaznosti na referendum u Hrvatskoj 2012. za ulazak u EU godinu dana kasnije. (Hina)