Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvih sto dana

Slabi li popularnost čovjeka koji je osvojio srca ljudi diljem svijeta?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Justin Trudeau suočen je s prvim kritikama.

Nakon prvih 100 dana na vlasti i velikih nada i entuzijazma koje je izazvao njegov dolazak na vlast, kanadski premijer Justin Trudeau suočio se s prvim kritikama zbog nestabilnog gospodarstva i djelomičnog povlačenja iz borbe protiv džihadizma.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tragedija na granici Horor u SAD-u: Izvučena beživotna tijela dvije obitelji, još jedno dijete smatra se nestalim Justin Trudeau Zataškavanje ili razotkrivanje? Komunistička partija radila je na tome da na izborima pobjede liberali? Trudeau naredio istragu o miješanju Kine u izbore, oporba nije zadovoljna

Trudeau je od početka isticao kako želi vratiti Kanadu na međunarodnu diplomatsku scenu i promijeniti njezinu sliku lošeg đaka kad je riječ o ekologiji koju je zaslužila kao peti svjetski proizvođač nafte od izlaska iz Protokola iz Kyota četiri godine prije.

Diplomatski zaokret dokazuje posjet glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona Ottawi u četvrtak, dok je bivši kanadski premijer Stephen Harper izbjegavao Opće skupštine UN-a.

Trudeau je u kampanji obećao da će Kanada štititi izbjeglice i doista će ih do kraja mjeseca zbrinuti 25.000.

Dok su konzervativci podržavali zračne napade međunarodne koalicije na Islamsku državu u Siriji i Iraku, liberalna vlada želi ih okončati i podržava umjesto toga humanitarne akcije i obuku lokalnih vojnika.

No, paradoksalno, ritam kanadskih zračnih napada na položaje IS-a ubrzao se od Trudeauova dolaska na vlast. Konzervativna oporba, koja traži da kanadski zrakoplovi ostanu u toj akciji, žestoko je kritizirala premijera nakon što je u manje od 48 sati stradalo sedmero Kanađana u atentatima u Džakarti i Ouagadougouu u Burkini Faso.

Trudeau je također otvorio istragu o nerazjašnjenim nestancima ili ubojstvima više od tisuću žena domorodačkog podrijetla u Kanadi u nešto više od 30 godina.

Gospodarstvo je i dalje slaba točka vlade. Kanadsko gospodarstvo bilo je u recesiji u prvoj polovici 2015., za vrijeme konzervativaca, a pad se nastavio zbog pada cijena nafte što prati rast nezaposlenosti.

Idući proračun bit će ključan, jer je premijer obećao pokretanje gospodarstva ulaganjima u infrastrukturu, rekao Duff Conacher, profesor na Sveučilištu u Ottawi.

Kanađani, kako pokazuju ankete, i dalje većinom podržavaju svojeg premijera, a Werner Antweiler sa Sveučilišta British Columbia objašnjava da je to zato jer razumiju da su gospodarski problemi ponajprije posljedica vanjskih čimbenika. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene