Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Justin Trudeau suočen je s prvim kritikama.


Nakon prvih 100 dana na vlasti i velikih nada i entuzijazma koje je izazvao njegov dolazak na vlast, kanadski premijer Justin Trudeau suočio se s prvim kritikama zbog nestabilnog gospodarstva i djelomičnog povlačenja iz borbe protiv džihadizma.

Vezani članci Koronavirus u Kini - 4 Koronavirus: Rusija uvodi vize za kineske turiste, kanadski premijer upozorava na diskriminaciju kineske zajednice Justin Trudeau (Foto: AFP) Kanadski premijer Justin Trudeau zadržao vlast, ali će voditi manjinsku vladu

Trudeau je od početka isticao kako želi vratiti Kanadu na međunarodnu diplomatsku scenu i promijeniti njezinu sliku lošeg đaka kad je riječ o ekologiji koju je zaslužila kao peti svjetski proizvođač nafte od izlaska iz Protokola iz Kyota četiri godine prije.

Diplomatski zaokret dokazuje posjet glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona Ottawi u četvrtak, dok je bivši kanadski premijer Stephen Harper izbjegavao Opće skupštine UN-a.

Trudeau je u kampanji obećao da će Kanada štititi izbjeglice i doista će ih do kraja mjeseca zbrinuti 25.000.

Dok su konzervativci podržavali zračne napade međunarodne koalicije na Islamsku državu u Siriji i Iraku, liberalna vlada želi ih okončati i podržava umjesto toga humanitarne akcije i obuku lokalnih vojnika.

No, paradoksalno, ritam kanadskih zračnih napada na položaje IS-a ubrzao se od Trudeauova dolaska na vlast. Konzervativna oporba, koja traži da kanadski zrakoplovi ostanu u toj akciji, žestoko je kritizirala premijera nakon što je u manje od 48 sati stradalo sedmero Kanađana u atentatima u Džakarti i Ouagadougouu u Burkini Faso.

Trudeau je također otvorio istragu o nerazjašnjenim nestancima ili ubojstvima više od tisuću žena domorodačkog podrijetla u Kanadi u nešto više od 30 godina.

Gospodarstvo je i dalje slaba točka vlade. Kanadsko gospodarstvo bilo je u recesiji u prvoj polovici 2015., za vrijeme konzervativaca, a pad se nastavio zbog pada cijena nafte što prati rast nezaposlenosti.

Idući proračun bit će ključan, jer je premijer obećao pokretanje gospodarstva ulaganjima u infrastrukturu, rekao Duff Conacher, profesor na Sveučilištu u Ottawi.

Kanađani, kako pokazuju ankete, i dalje većinom podržavaju svojeg premijera, a Werner Antweiler sa Sveučilišta British Columbia objašnjava da je to zato jer razumiju da su gospodarski problemi ponajprije posljedica vanjskih čimbenika. (Hina)