Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Održavaju se predizborni skupovi

Opći izbori u BiH u nedjelju, Plenković iz Livna: "Želimo da Hrvati u BiH budu istinski ravnopravni, ni manje ni više"

Nakon aktualnog prijepodneva, premijer Andrej Plenković ima i aktualno poslijepodne, no u Bosni i Hercegovini. Tamo se u nedjelju održavaju opći izbori pa je premijer otišao na predizborni skup HDZ-a u Livnu.

Premijer Plenković u Livnu je na predizbornom skupu HDZ-a.

"Želimo joj uspjeh, želimo joj sreću, ja sam rekao - što se tiče biračkog tijela Hrvata u BiH, Borjana Krišto je već pobijedila i ja vjerujem da će pobijediti", rekao je.

"Želimo da Hrvati u BiH budu istinski ravnopravni, to je ono što tražimo, ni manje ni više, mi smo jedan narod i uvijek si pomažemo i poštujemo se", dodao je Plenković.

Na pitanja o izmjenama koje bi visoki predstavnik Christian Schmidt mogao nametnuti, Plenković nije htio odgovarati, no rekao je kako za ništa nije kasno, pa tako ni za promjene.

Ozračje među Hrvatima uoči izbora

Kakvo ozračje vlada među Hrvatima uoči ovih važnih izbora, izvjestio je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

"Brojni Hrvati izaći će u nedjelju na izbore no pitanje je hoće li to biti dovoljno da im, primjerice, Bošnjaci ne izaberu ponovno člana Predsjedništva BiH. Pitanje jednakopravnosti ključno je pitanje, poručio je i premijer Plenković.

Pravo glasa ima 3,368.000 birača. Oni će birati više funkcija u Federaciji i Republici Srpskoj. Od članova predsjednistva BiH do članova županijskih skupština", rekao je Jurič.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "DUHOVIT SABORSKI AKTUALAC" Plenković o Ini: "Ne može ostati ovako kako je, nije normalno da se donose takve odluke"

"Trzavice i žestoka politička retorika vode se i ovaj put. Ključno pitanje je pitanje izmjena Izbornoga zakona. Sama Vlada RH naišla je na oštre kritike u BiH nakon što je objavila da je diskretno dogovarala izmjene s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Premijer Plenković rekao je kako on ne razgovara samo sa Schmidtom nego i s brojnim diplomacijama i državama koje brine stanje u BiH", dodao je.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Hrvoje Hrešić nakon sastanka koalicije Uoči parlamentarnih izbora u BiH: "Upozorili su da se Hrvate opet stavlja u nepovoljnu poziciju"

"Hrvatske stranke okupljene u Hrvatski narodni sabor imaju jednu kandidatkinju za članicu Predsjedništva. A to je članica HDZ-a BiH Borjana Krišto", zaključio je Jurič.

Od nedjelje, 2. listopada Dnevnik Nove TV možete pratiti od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene