Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI KOMPLEKS

"Ushićenje, uzbuđenje, radost": Dnevnik Nove TV posjetio sisačku džamiju, otvorit će ju Erdogan

Aktualno Galerija Sisačka džamija - 1 Sisačka džamija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sisačka džamija - 2 Sisačka džamija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sisačka džamija - 3 Sisačka džamija - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sisačka džamija - 4 Galerija 1/4 >>
Sisak dobiva novu džamiju i Islamski centar, a svečano će je u čevrtak otvoriti turski predsjednik Erdogan. Treći je to islamski centar i šesta džamija u Hrvatskoj.

Prije službenog otvaranja, reporterka Dnevnika Nove TV, Matea Ćorić, provjerila je kako izgleda impozantna građevina koja se prostire na više od 2000 četvornih metara.

Veličanstvenog izgleda, okupana suncem, vodom i bojama. Izgradnja džamije višegeneracijski je san muslimana s područja Siska. Napokon su ga i dočekali.

"Ushićenje, uzbuđenje, radost. Jer ipak je ovo najradosniji, najveličanstveniji trenutak, događaj, momenat u 55 godina rada i djelovanja Islamske zajednice ovde u Sisku", rekao je za Dnevnik Nove TV Alem Crnkić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sisak

Kamen temeljac položen je 2016. godine. Službeno će vrata otvoriti u četvrtak. Posljednje pripreme su tijeku, ušminkava se svaki detalj. Jer jednu od ovih stolica zauzet će i turski predsjednik Erdogan koji će prerezati vrpcu. Za Islamsku zajednicu velika je to čast, ali i organizacijski pothvat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKI KOMPLEKS FOTO/VIDEO Sisak uskoro otvara vrata džamije i Islamskog centra, dolazi i Erdogan: "Svi su dobrodošli"

Pročitajte i ovo Napadnuta četvrt u Afganistanu 14 civila izgubilo život Novi napad u Afganistanu, eksplozija ubila istaknutog protalibanskog svećenika

"Ja nikad u životu nisam doživio kao ovih dana da mi toliko često mobitel zvoni. To je poziv za pozivom", rekao je Crnkić.

Islamski centar prostire se na čak dva kata. Uz kongresni prostor, knjižnice i predavaonice. Imat će i restoran i kuhinju.

"Tu imamo katedru. Tu imamo pametnu ploču za učenike", pojasnio je Edin Safić, predsjednik Mešihata islamske zajednice.

Moderno opremljen ured, sobe za goste, ali i prostorije ritualnog obreda pranja prije molitve.

"Osnovni dijelovi tijela izloženi nečistoći prije svake molitve kojih ima pet se moraju oprati. To se radi u ovakvim prostorijama", rekao je Safić.

Ondje je i prostorija ukrašena turskim mramorom i čistim zlatom.

"To je najvažniji molitveni dio džamije. Vrata su još zatvorena. Otvorit će se službeno u četvrtak za sve vjernike i ostale posjetitelje", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

Vjernici jedva čekaju.

"Velike emocije. To je možda najznačanije u Europi. Džamija koja je napravljena", rekao je Munib Delkić iz Siska.

Izgrađena uz donacije ponajviše Republike Turske.

"Ja bih volio da osim džamije Turska još ulaže tu...Osim vrtića, ona je čak i više uložla nego ova zemlja, realno više", rekao je Vlado iz Siska.

Islamski centar trebao bi slaviti različitosti, ali i biti prvi korak prema zajedničkom cilju ne samo duhovne već i one druge, za ovaj kraj, prijeko potrebne obnove.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene