Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobre vijesti

Iz EU stižu upiti za hrvatske radnike: Doznajte koja su zanimanja tražena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobre vijesti za vojsku nezaposlenih dolaze iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Nekoliko zemalja Europske unije pokazuje interes za radnicima iz Hrvatske.

Otvorenost za zapošljavanje pokazale su Njemačka, Austrija, Švedska, a traži se sve od vodoinstalatera i konobara do inženjera i liječnika. Čeka se samo prvi srpnja.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" 10 godina članstva u EU - 5 Sreća u inozemstvu Jednima se Hrvatska nije svidjela pa su otišli, drugima je El Dorado: "Kući su poslali više od pet milijardi eura"

>> Građani Vladi: Neka vam rješavanje nezaposlenosti bude prioritet

Na zavod za zapošljavanje iz zemalja Europske Unije već stižu upiti o hrvatskim radnicima. Prije svega iz Njemačke. 'U hotelijerstvu i ugostiteljstvu, u zdravstvu, kao što su medicinske sestre i tehničari, ali i u tehničkim djelatnostima, kao što su inženjeri informacijskih tehnologija, inženjeri građevinarstva, poljoprivrede. Isto tako električari, automehaničari, vodoinstalateri', kaže Vilma Mostahinić, rukovoditeljica EURESA i međunarodnog posredovanja.

Radnike traže i austrijska skijališta. Postoje projekti za zapošljavanje već za sljedeću sezonu. 'To su radnici u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Dakle kuhari i konobari', dodaje Mostahinić.

Svega toga na zavodu ima na pretek. Najviše ugostitelja, ali i informatičara, vodoinstalatera, inženjera te doktora medicine.

BROJ NEZAPOSLENIH

UGOSTITELJSTVO                       63. 284
INFORMATIČKA ZANIMANJA     4.627
VODOINSTALATER                       1.572
GRAĐEVINSKI INŽENJER          504
DOKTOR MEDICINE                     411

Liječnika također nedostaje u Uniji, a naše će mamiti europskim plaćama. 'Naši doktori, budući da su ovdje često nezadovoljni, ne samo plaćama, nego svojim uvjetima rada, će odlaziti tamo gdje im je bolje. To će biti Njemačka, Austrija, Belgija i tako dalje gdje su bolji uvjeti rada', kaže Hrvoje Minigo, ravnatelj Hrvatske liječničke komore.

Blanka Genjga ima 25 godina, po zanimanju je urbani šumar i posao traži već tri mjeseca. Potražila bi ga i izvan granica kada uđemo u EU. 'Naravno ako bude prilike otići, ako je plaća okej da ti možeš van otići zaraditi, vratiti se, zašto ne? Pošto vidimo da tu nema baš neke velike mogućnosti', kaže ona. Za Blanku i druge nezaposlene zavod zasad nudi informacije i savjete, a nakon srpnja će ih i spajati s europskim poslodavcima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene