Stephen Hawking o Teoriji Velikog praska (Foto: AFP)
Stephen Hawking o Teoriji Velikog praska (Foto: AFP) Foto: Afp

U vrijeme velikog praska sva je materija u svemiru bila "smućkana" u nevjerojatno vruću i beskrajno gustu mrlju. No što se događalo prije toga? Poznati astrofizičar Stephen Hawking ima odgovor.


Odgovor na pitanje kako je izgledao svemir prije velikog praska u nedjelju je dao Stephen Hawking u intervjuu u TV emisiji "StarTalk" na National Geografic Channelu, koju vodi njegov kolega, znanstvenik Neil deGrasse Tyson.

Vezani članci Twist and Pulse Ples se značajno promijenio u zadnjih 100 godina, pogledajte evoluciju! Slika nije dostupna Zabilježena najsnažnija eksplozija u svemiru nakon Velikog praska

Hawkingov odgovor na pitanje "Što je bilo prije nego što je ičega bilo?" oslanja se na teoriju poznatu kao "uvjet bezgraničnosti". (1981. godine Stephen Hawking i Jim Hartle predlažu uvjet bezgraničnosti (No Boundary Condition) - prostor i vrijeme su konačni, ali se zatvaraju u sebe bez rubova ili granica).

"Granično stanje svemira je... da nema granicu", odgovorio je je Hawking Tysonu.

Tu je teoriju pojasnio na principu daljinskog upravljača i gumba za premotavanje unazad - znanstvenici danas znaju da se svemir stalno širi, no kada bi se kretali unazad u vremenu, svemir bi se sve više smanjivao. Vraćanje unazad oko 13,8 milijardi godina cijeli bi svemir smanjilo na veličinu jednog atoma, rekao je Hawking. 

Ta subatomska lopta svega i svačega poznata je kao singularitet. Unutar te iznimno male vruće i guste mrlje od topline i energije zakoni fizike i vrijeme koje poznajemo prestaju funkcionirati. Vrijeme kakvo danas poznajemo nije postojalo prije nego što se svemir počeo širiti. Točnije, strelica vremena beskonačno se smanjuje dok svemir postaje sve manji i manji i nikada ne postiže jasnu početnu točku.

Hawking kaže da je prije velikog praska vrijeme bilo "savijeno".

"Uvijek se približavalo ničemu, ali nije postalo ništa", prenio je Hawkingove riječi TechTimes. U osnovi, "nikada nije bilo velikog praska koji je stvorio nešto od nečega, samo se tako činilo iz perspektive čovječanstva".

U predavanju o "uvjetu bezgraničnosti" Hawking je napisao: "Događaji prije velikog praska jednostavno nisu definirani jer nema načina da itko izmjeri ono što se tada dogodilo. Budući da događaji prije velikog praska nisu proučavani, moglo bi ih se i 'izrezati' iz teorije i reći da je vrijeme počelo s velikim praskom".