Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Juščenkova stranka ulazi u koalicijsku vladu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stranka Naša Ukrajina predsjednika Viktora Juščenka bit će dio nove koalicijske vlade te zemlje, potvrdio je glasnogovornik te stranke u četvrtak, nakon što je Juščenko svog nekadašnjeg suparnika, proruskog bivšeg premijera Viktora Janukoviča, predložio za novog premijera.

- Naša Ukrajina je stranka koja se zalaže za reforme i stupanjem u koalicijsku vladu dobit će i određeni broj mjesta u njezinu kabinetu, rekao je glasnogovornik stranke i parlamentarni zastupnik Roman Zwarych.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali Slika nije dostupna Okuplja koaliciju protiv Timošenko Janukovič ima tri kandidata za premijersko mjesto

To je prva službena potvrda donedavnih nagađanja prema kojima se rješenje parlamentarne krize u Ukrajini očekivalo zahvaljujući uključenju Naše Ukrajine u koalicijsku vladu.

Preostale tri stanke u koaliciji koju vodi bivši premijer Janukovič dugo su se protivile raznim pitanjima za koje su se zalagali Juščenko i Naša Ukrajina.

Očekuje se da parlament u četvrtak popodne ratificira sporazum o koaliciji, koji je uslijedio nakon maratonskih pregovora koji su potrajali čitavu noć, te da se Janukoviča službeno imenuje novim premijerom države.

Ostali članovi kabineta, prema Zwarychevoj izjavi, bit će imenovani do kraja tjedna, a pojedinosti sporazuma što su ga na kraju postigli Juščenko i Janukovič bit će objavljeni u četvrtak popodne.

Svoju odluku o imenovanju Janukoviča, pobjednika nedavnih izbora, Juščenko je objavio u televizijskom obraćanju tijekom protekle noći, dva sata nakon isteka ustavnog roka u kojem je morao predložiti Janukovičevo imenovanje ili raspustiti parlament. 

Rekao je da je odluku donio nakon što je Janukovič pristao potpisati memorandum o nacionalnom jedinstvu, koji bi trebao osigurati politiku približavanja EU-u i tržišne reforme.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene