Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je za nedjelju popodne u Bruxellesu sastanak čelnika zemalja kroz koje prolazi balkanska izbjeglička ruta, kako bi se dogovorile mjere koje se odmah mogu primjeniti, priopćila je u srijedu Europska komisija.


"S obzirom na hitnu situaciju koja se događa u zemljama duž zapadnobalkanske migrantske rute, postoji potreba za većom suradnjom, širim konzultacijama i hitnom operativnom akcijom. Slijedom razgovora s nekoliko čelnika, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker sazvao je sastanak za 25. listopada kako bi se razgovaralo o priljevu izbjeglica zapadnobalkanskom rutom", stoji u priopćenju koje je u srijedu objavila Komisija.

IZBJEGLIČKA DRAMA KAO DA NEMA KRAJA 'One koje ovdje vidite bez cipela, znači da su pokušali proći kroz blato'

Vezani članci Ivana Petrović Ivana Petrović analizira sastanak Plenkovića i Merkel: "Glavne teme bit će klima, Zapadni Balkan i gospodarstvo" Ivana Petrović "Macrona je osupnulo Plenkovićevo izvješće o stanju na granici Hrvatske i BiH"

Prema priopćenju, na sastanku će sudjelovati čelnici država ili vlada Austrije, Bugarske, Hrvatske, Makedonije, Njemačke, Grčke, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Slovenije. Na sastanak su također pozvani i predsjednik Europskog vijeća i visoki povjerenik UN-za izbjeglice te predstavnici europske agencije za granice (Frontex) i europskog ureda za azil (EASO).

Sastanak počinje u nedjelju u 16 sati, a u 19 sati rasprava će se nastaviti tijekom radne večere u sjedištu Europske komisije. "Cilj sastanka je dogovoriti zajedničke operativne zaključke koji odmah mogu biti provedeni", kaže se u priopćenju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook