Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napeto u EU

Juncker: Dovoljna je kvalificirana većina u Europskom vijeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kandidat Europske pučke stranke (EPP) za predsjednika Europske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je u ponedjeljak da ga ne brine mogućnost da neke zemlje članice budu protiv njegova imenovanja na to mjesto, ističući da se o tome odlučuje kvalificiranom većinom, a ne konsenzusom.

Na pitanje novinara brinu li ga najave da bi protiv njegova imenovanja za predsjednika Europske komisije mogli biti britanski premijer David Cameron i još neki čelnici, Juncker je rekao da ga to ne zabrinjava.

Pročitajte i ovo Jean-Claude Juncker (Foto: AFP) Održao posljednju presicu Juncker ima samo jednu poruku za svoju nasljednicu: "Pazi na Europu" Jean Claude Juncker i Boris Johnson (Foto: AFP) ''Sporazumni razvod'' Postignut dogovor o Brexitu; Juncker tvitao: ''Gdje ima volje, ima i dogovora''

"Nije me briga. Nisam na koljenima, dobio sam izbore", rekao je bivši luksemburški premijer, dodajući da je na takva pitanja do sada odgovorio "tisuću puta".

Dodao je da nema nikakvu poruku za Camerona i da Europsko vijeće, koje okuplja šefove država ili vlada, mora poštovati volju birača.

Juncker je rekao da je nakon izbora za Europski parlament razgovorao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali nije htio otkriti detalje.

"Ja nisam predstavnik za odnose s javnošću. U svakom slučaju stajalište kancelarke Merkel o izboru predsjednika Europske komisije kristalno je jasno", rekao je.

Prema zadnjim projekcijama, Junkcerova Europska pučka stranka dobiva 214 zastupničkih mjesta u Europskom parlamentu ispred socijalista koji imaju 189 mandata i čiji je kandidat za predsjednika Komisije Martin Schulz.

Juncker je najavio da će u sastavljanju većine u Europskom parlamentu tražiti potporu socijalista, liberala i drugih proeuropskih stranaka, isključujući bilo kakvu suradnju sa strankama krajnje desnice.

Također je odbacio je spekulacije da on zapravo ne želi biti predsjednik Komisije, nego predsjednik Europskog vijeća.

"Vodio sam kampanju za predsjednika Komisije. Možda drugi žele da promijenim mišljenje, ali ja to neću učiniti", rekao je Juncker. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene