Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Srbijanski mediji o Titovoj udovici

Jovanka živi u trošnoj kući, bez novca i dokumenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, Jovanka Broz, živi bez dokumenata, osobnih stvari i neregulirane mirovine u trošnoj beogradskoj kući u koju su je bez njene volje smjestili odmah poslije Titove smrti, objavio je u utorak beogradski dnevnik 'Politika', prenoseći detalje razgovora s Titovom udovicom.

Titova udovica je poslije skoro tri desetljeća otvorila vrata kuće u kojoj od smrti svojega supruga živi daleko od očiju javnosti, sama i izolirana, a već na ulasku se, ističe beogradski list, može zaključiti kako se 'smišljenim i namjernim neistinama o njezinu 'životu na visokoj nozi', gramzivosti i velikom bogatstvu, već 30 godina zamagljuje stvarnost'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika afera Golemi incident u Europolu, nestali izuzetno povjerljivi dokumenti iz sefa: Pogledajte kakve detalje sadrže i gdje je dio njih pronađen Slika nije dostupna Jovanka se provozala Beogradom

Tekst je popraćen s nekoliko fotografija na kojima se vide oštećeni plafoni u salonu i kupaonici, navodi se da su zidovi kuće ispunjeni vlagom te da su dotrajale vodovodne i električne instalacije te da kuća, u elitnom beogradskom naselju Dedinju, izvana izgleda impozantno no iznutra liči na sve osim na vilu.

Ističe se da se Jovanka Broz opirala napuštanju kuće u kojoj je živjela s Titom te da je predlagala da ostane u kući dok se ne izvrši popis i napravi ostavinska rasprava, ali da to nitko o tome nije želio ni čuti, kao i da je protiv svoje volje dovedena u 'privremenu' kuću koja desetljećima nije održavana i u kojoj i danas živi. U ispovijesti o zbivanjima nakon Titove smrti Jovanka navodi kako su joj rekli da ne može ostati u kući u Užičkoj 15, jer će ona biti Titov spomen-muzej, te da nije smjela ponijeti ni svoje osobne dokumente, fotografije pa čak ni garderobu, koja je zaplijenjena te držana u nekoj garaži dvije-tri godine. Iza svega toga, tvrdi Jovanke Broz, stajao je tadašnji visoki dužnosnik Stane Dolanc.

Višegodišnji pokušaji i molbe raznim državnim dužnosnicima i službenicima da se kuća osposobi za normalan život, kako se navodi, nisu dali rezultate, a tome treba dodati i nova oštećenja, nastala od bombardiranja 1999. godine, kad je pogođena obližnja zgrada Maršalata, zbog čega je kuća u kojoj ona živi, od udara bombe, pomaknuta iz temelja.

Po riječima udovice bivšeg jugoslavenskog predsjednika, za njezinu situaciju prije dvije godine zainteresirao se ministar za ljudska prava Rasim Ljajić, koji je, čim se upoznao sa stanjem u kući, inzistirao na tome da se odmah uvede grijanje, popravi krov, kupatila i uredi izolacija na terasama. Radovi, međutim, nisu izvedeni do kraja niti kako treba, navodi Jovanka Broz dodajući da ona nema novca niti slobode da nešto uradi 'u tuđoj kući'.

(Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene