Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump okrnjio je u ponedjeljak dva "nacionalna spomenika" u Utahu što predstavlja najznačajniji korak unazad u toj sferi u više od jednog stoljeća.


Donald Trump doputovao je u Salt Lake City, glavni grad te države na zapadu SAD-a, kako bi objavio smanjenje za 85 posto nacionalnog spomenika Bears Ears, koji je u prosincu 2016. proglasio Barack Obama, te za oko 45 posto nacionalnog spomenika Grand Staircase-Escalante, koji je Bill Clinton proglasio u rujnu 1996.

Vezani članci Ivanka Trump i Jared Kushner - 3 Godinama je sablažnjavala odnosom s ocem, a teško je podnijela veliku promjenu koja je utjecala na njezinu obitelj Liječnik, ilustracija Zabranili pobačaje nakon šestog tjedna trudnoće - bez iznimke: "Svako nerođeno dijete čije srce kuca bit će spašeno od pobačaja"

Odluka koja bi mogla otvoriti put rudarskoj i naftnoj eksploataciji tih prirodnih rezervi skandalizirala je indijanska plemena i zaštitnike okoliša od kojih su neki podnijeli tužbu već u ponedjeljak.

Predsjednik Trump opravdao je odluku objašnjenjem da se radi o vraćanju lokalnim vlastima upravljanje zemljištima koje posjeduje vlada i ukidanju dominacije Washingtona.

"Obitelji i četvrti Utaha poznaju i vole više ovu zemlju i najbolje znaju kako se o njoj brinuti", izjavio je on.

Ova inicijativa budi pitanja o budućnosti ostalih zaštićenih zona proglašenih u skladu sa zakonom iz 1906.

"Zakonom se zahtijeva da samo najnužnije zone budu stavljene pod posebnu zaštitu kao nacionalni spomenici", otkrio je Trump ocijenivši da su "prethodne vlade zanemarivale tu normu i koristile zakon za blokiranje milijuna hektara zemlje i vode pod strogim saveznim nadzorom".

"Ja se bavim nekretninama. Kad se počne govoriti o milijunima hektara kažem 'možete ponoviti? To je puno'", nastavio je on.

Po njegovim kritičarima, dotična područja pokrivaju više od 100.000 arheoloških nalazišta uključujući stijensku umjetnost staru najmanje 5000 godina te ostatke 21 dosad nepoznate vrste dinosaura.

Organizacija za zaštitu okoliša Friends of the Earth optužila je Trumpa i njegove saveznike za pljačku.

"Donald Trump nadgleda najveće ukidanje zaštićenih zona u povijesti SAD-a. Ukidanje tih parkova najnoviji je poklon Trumpa ekonomskim interesima koji su podržali njegovu kampanju. Taj je čin bez presedana i završit će pred sudovima", upozorila je organizacija.

Deset organizacija za zaštitu okoliša među kojima Sierra Club i Wilderness Society smjesta su uložile tužbu na sudu u Washingtonu.

Osuđuju "nezakonit proglas" Donalda Trumpa koji "dovodi u opasnost geološko i arheološko blago te zanemaruje 111 godina povijesti zaštite okoliša". (Hina)