Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Sjevernokorejsko "bezobzirno ponašanje" globalna je prijetnja koja traži globalni odgovor, kazao je prvi čovjek Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg u nedjelju.


NATO nije izravno umiješan u krizu u kojoj je Pjongjang izveo šesti i najsnažniji nuklearni test prije tjedan dana no opetovano je pozivao Sjevernu Koreju da odustane od svojeg nuklearnog balističkog raketnog programa.

Vezani članci Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr) Jens Stoltenberg ostaje glavni tajnik NATO-a do 2022. Jens Stoltenberg, NATO-ov glavni tajnik (Foto: Dnevnik.hr) Glavni tajnik NATO saveza: Europska obrana ne smije se jačati na štetu Sjevernoatlantskog saveza

"Bezobzirno ponašanje Sjeverne Koreje globalna je prijetnja i zahtijeva globalni odgovor i to naravno uključuje NATO", kazao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u intervjuu za BBC.

Stoltenberg je odbio odgovoriti je li američki teritorij Guama, kojemu je prijetila Sjeverna Koreja, pokriven člankom 5. ugovora NATO-a koji propisuje da je napad na jednu članicu saveza napad na sve.

"Sada smo u potpunosti usmjereni na to kako možemo pridonijeti mirnom rješenju sukoba", kazao je.

Britanski ministar obrane Michael Fallon kazao je za BBC da bi se vojni sukob trebao izbjeći pod svaku cijenu.(Hina)