Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Japanski ministar

"Sjeverna Koreja lansirala je bombu 10 puta snažniju od one bačene na Hirošimu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjevernokorejski nuklearni pokus u nedjelju oslobodio je snagu procijenjenu na 160 kilotona, koja je više od deset puta veća od američke bombe bačene na Hirošimu 1945., izjavio je u srijedu japanski ministar obrane, na temelju informacija međunarodne organizacije.

Japan je prvotno obznanio procjenu od 70 kilotona energije proizvedene eksplozijom bombe koju je Pjongjang testirao. Potom ju je, oslanjajući se na brojke Organizacije za ugovor o potpunoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), podigao u utorak navečer na 120 kilotona.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Poginulo 139 osoba Putin o pokolju u Moskvi: "Znamo tko je počinio zločin, ali zanima nas jedna druga stvar..." Dan nakon terorističkog napada u Moskvi u Rusiji je dan žalosti Ubijeno 143 ljudi U Rusiji dan žalosti nakon terorističkog napada: SAD tvrdi da Ukrajina nije bila uključena

U srijedu ujutro ministar Itsunori Onodera objasnio je da je najnovija računica CTBTO-a došla do još višeg rezultata od "oko 160 kilotona", nasuprot 15 kilotona za bombu bačenu 6. kolovoza 1945. na japanski grad Hirošimu od koje je poginulo 140.000 osoba. "Ta računica uzima u obzir potres jačine 6,1 koji eksplozija izaziva", istaknuo je ministar pred TV kamerama.

Vrijednost od 160 kilotona prilično premašuje procjenu iz Vijeća sigurnosti UN-a šefa za politička pitanja UN-a Jeffreyja Feltmana, koji je spomenuo raspon između 50 i 100 kilotona. Južnokorejski dužnosnici procijenili su pak da bomba ima snagu od 50 kilotona.

Putin: "Nuklearna kriza ne može se riješiti samo sankcijama"

Ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s južnokorejskim kolegom Moon Jae Inom ponovno je pozvao na uspostavu dijaloga kako bi se postigao napredak.

"Sjevernokorejska nuklearna kriza ne može se riješiti samo sankcijama i pritiskom", kazao je ruski predsjednik

Putin se sastao s Moonom na marginama ekonomskog summita u istočnom ruskom gradu Vladivostoku u jeku rastuće međunarodne zabrinutosti da Pjongjang planira nova testiranja oružja, možda i lansiranje rakete dalekog dometa uoči ključne obljetnice za vikend.

Putin je osudio sjevernokorejski šesti i najveći nuklearni pokus proveden u nedjelju rekavši da Rusija ne priznaje nuklearni status Sjeverne Koreje.

"Raketni i nuklearni program Pjongjanga predstavlja tešku povredu rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, potkopava neširenje naoružanja i stvara prijetnju sigurnosti sjeveroistočne Azije", kazao je Putin na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s južnokorejskim predsjednikom.

"Istodobno je jasno da je nemoguće riješiti problem Korejskog poluotoka samo sankcijama i pritiskom", istaknuo je.

"Nema napretka bez diplomatskih sredstava"

Prema njegovim riječima, ne može se postići napredak bez političkih i diplomatskih sredstava.

Moon, koji je došao na vlast ranije ove godine zagovarajući politiku dijaloga s Pjongjangom, pod sve je većim pritiskom da zauzme oštrije stajalište prema Sjevernoj Koreji.

On i Putin slažu se da je "rješavanje sjevernokorejskog pitanja glavni prioritet".

Moon je zatražio od Ujedinjenih naroda da razmotre nametanje oštrih novih sankcija Pjongjangu nakon posljednjeg nuklearnog pokusa. On je kazao da je neizbježno da se prekine opskrba Sjeverne Koreje naftom i pozvao je Putina na suradnju. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene