U napadima saudijske koalicije ubijeni deseci pobunjenih Hutija u Jemenu (Foto: AFP)
U napadima saudijske koalicije ubijeni deseci pobunjenih Hutija u Jemenu (Foto: AFP) Foto: Afp

Deseci pobunjenih Hutija, među kojima i njihovi zapovjednici, smrtno su stradali u Jemenu u udarima koalicije predvođene Saudijskom Arabijom, objavili su mediji nekoliko dana nakon sličnog napada u kojem je poginuo najviši pobunjenički politički dužnosnik.


Do novog napada izvedenog u petak navečer došlo je uoči subotnjeg pogreba političkog čelnika Saleha al-Samada, ubijenog 19. travnja u ciljanom napadu za koji je odgovornost preuzela ta ista vojna koalicija na zapadu Jemena, opustošenom ratom.

Vezani članci Slika nije dostupna OTMICE STVORILE OZRAČJE STRAHA Svi strahuju da će se naći među 'nestalima' Slika nije dostupna Jemenski borci zauzeli luku Aden

Stručnjaci smatraju da ti smrtonosni napadi, koji predstavljaju ozbiljan poraz za pobunjene Hutije, znače kako Saudijska Arabija ostaje odlučna u vojnom rješenju u Jemenu.

Vojna koalicija pod saudijskim zapovjedništvom intervenirala je u ožujku 2015. u Jemenu kako bi pomogla vlasti predsjednika Abda Rabe Mansura Hadija da zaustavi napredovanje proiranskih Hutija koji su se domogli prostranih dijelova teritorija među kojima i glavnog grada Sane.

U petak navečer koalicija je ciljala zgradu ministarstva unutarnjih poslova koju kontroliraju pobunjenici u Sani, objavila je tv postaja Al-Arabija iznoseći podatak o 38 mrtvih među Hutijima.

Po toj tv postaji sa sjedištem u Dubaiju, na sastanku koji je bio meta pripremala se pogrebna svečanost u subotu. (Hina)