Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od milijun pothranjene djece, mlađe od pet godina, živi u Jemenu na područjima kojima hara kolera, upozorila je u srijedu međunarodna humanitarna organizacija Save the Children.


Po posljednjim pokazateljima, epidemija smrtonosne kolere, koja je počela u travnju 2015., zarazila je na području Jemena više od 425.000 ljudi i ubila gotovo 1900.

Vezani članci Slika nije dostupna Najveća kriza od 1945. - "Nalazimo se na kritičnoj točki u povijesti" Slika nije dostupna OIC obećao 350 mil. dolara pomoći za Somaliju

Organizacija Save the Children objavila je podatak kako se 44 posto novih slučajeva zaraze kolerom u Jemenu odnosi na djecu mlađu od 15 godina. Također 32 posto smrtnih ishoda od kolere otpada na tu populaciju u zemlji u kojoj su razorni građanski rat i gospodarski kolaps doveli milijune stanovnika na rub gladi.

"Nije problem liječiti ni neishranjenost ni koleru pod uvjetom da je osigurana dostupnost osnovne zdravtsvene zaštite", izjavio je Tamer Kirolos, direktor organizacije Save the Children za područje Jemena.

No, kaže Kiros, problem je što su u Jemenu "bolnice uništene, zdravstveni radnici nisu primili plaću gotovo godinu dana, a dostava osnovne pomoći se opstruira". Konzumacija hrane ili vode zaražene bakterijom kolere može ubiti u samo nekoliko sati ako bolesniku nije pružena zdravstvena pomoć.

Eskalacija kolere u Jemenu potaknula je Ujedinjene narode da revidiraju prethodne procjene za humanitarnu pomoć na tom području i sada se računa da oko 20,7 milijuna stanovnika Jemena treba pomoć od ukupno 28 milijuna stanovnika te zemlje.

Organizacija Save the Children, koja je pokrenula 14 centara za liječenje kolere diljem Jemena, pojačala je pomoć i poslala više liječnika u najugroženija područja. Njihove nove analize otkrivaju da više od milijun djece, mlađe od pet godina, živi u zaraženim područjima. U izvješću Ujedinjenih naroda upozorava se na pothranjenost milijuna stanovnika Jemena u kojemu vlada glad.

Koalicija arapskih zemalja predvođena Saudijskom Arabijom umiješala se u građanski rat u Jemenu 2015. godine, podupirući vladine snage u borbi protiv pripadnike šijitske manjine - Hutija. U sukobu je do sada ubijeno najmanje 10.000 ljudi, a humanitarna kriza je na vrhuncu. (Hina)