Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ljubitelju Star Wars filmskog serijala i štovatelju jedi religije, osoblje Centra za zapošljavanje u Velikoj Britaniji, moralo se ispričati, zbog povrede njegovih religijskih sloboda.


Chris Jarvis je u Centar, u Southendu, došao s kapuljačom na glavi, a kad je zamoljen da istu skine, objasnio je kako ne može, jer ju nosi kao dio svojih religijskih uvjerenja, piše Daily mail. Kad su ga okružila trojica zaštitara, taj je 31-godišnjak ipak maknuo kapuljaču s glave, jer se, kako kaže, osjećao ugroženim te je napustio prostorije Centra za zapošljavanje.

Vezani članci Alis Marić Ispričala se blogerica koja je statusom zgrozila javnost: ''Kajem se zbog moje nepromišljenosti i pomanjkanja suosjećanja" Slika nije dostupna Škotski policajci se izjasnili da ispovijedaju Jedi religiju

Jarvis, koji je otac troje djece i osoba s invaliditetom, koja hoda uz pomoć štapa, nakon incidenta je dobio ispriku u kojoj je navedeno kako 'Centar prihvaća raznolikosti te poštuje vjeru drugih osoba'. Ipak, on planira podignuti tužbu protiv navedene institucije, zbog diskriminacije. 'Ja sam sljedbenik Star Warsa. To znači da slijedim put Jedija. kapuljaču nosim jer mi to religija dozvoljava i jer je to moj izbor i moje pravo', tvrdi on.

'Nisam rasist, već Englez koji živi u vlastitoj domovini. Štovatelji drugih religija imaju svoje slobode, a Sikhi mogu nositi i veliki bodež. Moja religija dozvoljava mi da nosim kapuljaču', ističe Jarvis. 'Rekao sam im kako ništa ne piše u Kuranu o tome da žena mora nositi maramu oko glave, ali nju nitko ne gnjavi zbog toga', objasnio je Jarvis i dodao kako mu nitko nije rekao da makne kapuljaču iz sigurnosnih razloga, već zato što su oni tako htjeli. Tri dana kasnije stigao je odgovor od voditeljice Centra, Wendy Flewers. 'Htjela bih se ispričati za zahtjev za skidanjem vaše kapuljače, zbog kojeg ste negodovali da je vama neprihvatljiv iz religijskih razloga', napisala je i dodala kako namjera službenika nije bila uvrijediti Jarvisova religijska uvjerenja.

Jedi religija u Velikoj Britaniji broji više od 400 tisuća sljedbenika i vodi se kao službena religija u toj zemlji.