Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Evo zašto!

Jedan od 'utemeljitelja' eura traži njegovo ukidanje!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oskar Lafontaine bio je ministar financija u Njemačkoj kada je u cirkulaciju puštena zajednička europska valuta. Gotovo 14 i pol godina poslije, Lafontaine traži ukidanje eura.

Nekadašnji njemački ministar financija Oskar Lafontaine, tijekom čijeg je mandata euro pušten u cirkulaciju, danas se gotovo kaje što je uopće sudjelovao u projektu zajedničke europske valute. U izjavi koju prenosi Daily Telegraph kaže da, doduše, i dalje podupire Europsku monetarnu uniju (EMU), ali da je uvjeren kako ona ne može opstati.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zapad Afrike Prekinuli veze s Francuskom, primili ruske instruktore: ''Ovdje smo kako bismo uvježbavali vojsku'' Ilustracija za četvrtinu postotnog boda Europska središnja banka ponovno podigla kamatne stope u eurozoni

>> Tečaj eura najviši od 2005., HNB opet intervenirao

'Nada da će stvaranje zajedničke valute prisiliti sve strane na racionalno ekonomsko ponašanje nije imala nikakvu podlogu', rekao je Lafontaine napominjući da je politika kojom se Španjolsku, Portugal i Grčku prisililo na 'internu devalvaciju' katastrofalna.

Stoga je pozvao na ukidanje eura kako bi se državama na jugu Europe omogućio oporavak. 'Ekonomska je situacija iz mjeseca u mjesec sve gora, a nezaposlenost je dosegnula razinu koja opstojnost demokratskih struktura dovodi u pitanje. Nijemci još nisu shvatili da će južna Europa, što uključuje i Francusku, prije ili kasnije biti prisiljena uzvratiti udarac njemačkoj hegemoniji', napisao je Lafontaine na internetskoj stranici svoje Lijeve stranke. On je, inače, nekada bio visoki dužnosnik SPD-a.

Lafontaine je za trenutno stanje prozvao kancelarku Angelu Merkel, koju optužuje da je usnula zimski san iz kojeg će je probuditi ujedinjene snage ostatka Europe kada na njemačku štetu zajedinčki krenu mijenjati politički odgovor na krizu.

Gotovo istovremeno s Lafontainovim tvrdnjama pojavila se i izjava francuskog ministra financija Pierrea Moscovicija, koji je ovoga vikenda objavio kako je vrijeme štednje gotovo.

'Sa štednjom je gotovo. Ovo je odlučujući zaokret u povijesti Europske unije kakvog nismo vidjeli od uvođenja eura. Dogmi štednje došao je kraj. Ovo je pobjeda francuskog pogleda na situaciju', rekao je Moscovici.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene