Zrakoplov s liječnikom Kentom Brantlyjem (33) sletio je u zračnu bazu Dobbins, blizu Atlante.


Jedan od dvoje Amerikanaca koji su se u Africi zarazili virusom ebole doputovao je u subotu u Sjedinjene Države sanitarnim zrakoplovom, po snimkama više televizijskih mreža.

Vezani članci Slika nije dostupna U SAD-u potvrđen drugi slučaj ebole Slika nije dostupna Strah od ebole: Pojačane kontrole u 5 zračnih luka SAD-a

Zrakoplov s liječnikom Kentom Brantlyjem (33) sletio je u zračnu bazu Dobbins, blizu Atlante, nešto prije podneva po lokalnom vremenu, objavila je lokalna postaja WSB. Odmah je vozilom hitne pomoći prevezen u bolnicu.

Na televizijskim snimkama načinjenim iz helikoptera vidi se povorka automobila koju predvodi vozilo hitne pomoći kojim će se bolesnik prevesti u bolnicu sveučilišta Emory gdje će se liječiti na posebnom odjelu za pacijente u karanteni.

Sestra Nancy Writebol druga je državljanka SAD-a zaražena ebolom a trebala bi stići u zemlju za nekoliko dana.

Ovo je prvi put da je neka osoba zaražena virusom ebole na američkom tlu, ali američke vlasti tvrde da su kadre zaštititi javnost od bilo kakva rizika prijenosa tog veoma patogenog virusa odgovornog za smrt 60 do 90 posto oboljelih, koji se prenosi samo izravnim doticajem s tjelesnim tekućinama bolesnika.

Kent Brantly i Nancy Writebol su se zarazili virusom ebole u Liberiji koja se, uz Sijera Leone i Gvineju, bori s epidemijom neviđenih razmjera odgovornom za smrt 729 ljudi i oko 1.300 slučajeva zaraze od ožujka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook