Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zahlađenje odnosa

Japanci pustili kineske mornare, no ne i kapetana koćarice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Posada kineske koćarice koju su japanske vlasti zaustavile u Istočnom kineskom moru, na koje obje zemlje polažu pravo, puštena je i mornari su se vratili u Kinu, ali je kapetan broda zadržan uz veliko negodovanje Pekinga.

Četrnaestorica mornara koji su oko podneva poletjeli zrakoplovom iz Ishigakija, na krajnjem jugu otočja Okinawe, na jugu Japana, stigli su tijekom poslijepodneva u Fuzhou, na jugoistoku Kine, javila je agencija Xinhua.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Futuristički MPV Mercedes-Benz predstavio Vision Tokyo Slika nije dostupna 'Poželimo im dobar ulov' Predsjednica se s ribarima koćaricom otisnula na more

Kapetan ribarskog broda Zhan Qixiong (41) ostao je u rukama japanskog pravosuđa, rekao je glasnogovornik japanske vlade Yoshito Sengoku.

'Smatrat ćemo ovo kriminalnim činom koji ćemo rješavati po japanskom zakonu', istaknuo je.

Nešto kasnije, kinesko ministarstvo vanjskih poslova opet je 'odlučno' zatražilo oslobađanje svog državljanina koji je, ocjenjuje, 'nezakonito' zadržan.

Četrnaestorica oslobođenih mornara bila su na brodu u trenutku sudara s dvama japanskim patrolnim brodovima u utorak 7. rujna. Druga je posada preuzela zapovijedanje brodom u Ishigakiju i vratila ga u Kinu.

Izgred se dogodio prošlog tjedna blizu skupine otočića koje Japanci zovu Senkaku, a Kinezi Diaoyu, na pola puta između Tajvana i Okinawe.

Japanski glasnogovornik osudio je taj 'zlonamjerni čin s ciljem ometanja službe' japanskih obalnih stražara koji krstare tim područjem.

Ovo nenastanjeno otočje koje kontrolira Tokio, ali pravo na njega polažu i Peking i Tokio, nerijetko izaziva napetosti na tom području.

Događaj je prerastao u diplomatski izgred. Kineska vlada je pet puta pozivala japanskog veleposlanika i odgodila je pregovore s Tokiom o zajedničkoj eksploataciji plinskih nalazišta u Istočnom kineskom moru, što je Sengoku ocijenio 'neugodnom' odlukom.

Kina je upozorila da bi izgred mogao imati 'ozbiljne posljedice' za kinesko-japanske odnose. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene