Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ukrajinski predsjednik Juščebko ponovno se u petak sastao sa svojim protivnikom Viktorom Janukovičem, čiji istomišljenici i dalje prosvjeduju protiv raspuštanja parlamenta.


Jednosatni susret bio je posvećen "izlasku iz političke krize" izazvane objavom o raspuštanju parlamenta u ponedjeljak, navelo je predsjedništvo u priopćenju. 

Vezani članci Slika nije dostupna Ukrajina: Sastao se novi parlament, Janukovič podnio ostavku Slika nije dostupna Ukrajina: Juščenko odbio koaliciju s Janukovičem

O sadržaju susreta u petak ni predsjedništvo ni službe premijera nisu priopćile nikakvu informaciju. 

Janukovič je nekoliko puta pozvao predsjednika da odustane od svoje odluke o raspuštanju parlamenta i da pristupi pregovorima. 

Juščenko je odbio, naglasivši da se može pregovarati jedino o datumu novih parlamentarnih izbora, koji je za sada određene za 27. svibnja. 

Prema ukrajinskom ustavu izbori se trebaju provesti 60 dana nakon raspuštanja parlamenta. 

Janukovičevi pobornici su nastavili svakodnevne prosvjede protiv odluke predsjednika. 

Po dolasku autobusima u Kijev, oko 3.000 ljudi se okupilo na središnjem gradskom trgu. 

Poziv ukrajinskog premijera Viktora Jaunukoviča austrijskom kancelaru Alfredu Gusenbaueru koji bi trebao posredovati u rješenju političke krize u Kijevu, izazvao je u petak iznenađenje u Beču, gdje nikakav kontakt nije službeno potvrđen, javlja agencija France presse pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor. 

Austrijska vlada nije u petak do podneva odgovorila na novinarske upite o toj temi.