Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Janša o žardinjerama: Treba dati šansu međudržavnoj komisiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski premijer Janez Janša izjavio je danas da subotnji miting potpore Jošku Jorasu na Dragonji nije način za rješavanje otvorenih graničnih pitanja i da treba dati priliku međudržavnom povjerenstvu za pripremu arbitraže koja je nedavno otpočela s radom.

"Žardinjere nisu uzrok nego posljedica problema, a te posljedica pokušavamo riješiti radom međudržavnih komisija. Hoćemo li u tome uspjeti ili ne treba vidjeti, ali tom pokušaju treba dati priliku i ne zaoštravati stvari", rekao je Janša u nedjelju novinarima komentirajući jučerašnje okupljanje Jorasovih pristaša i "boraca za južnu granicu" u organizaciji bivšeg potpredsjednika vlade i bivšeg predsjednika Slovenske pučke stranke (SLS) Marjana Podobnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na samitu u Parizu - 3 Vojna pomoć Andrej Plenković iz Pariza: "Svoje jedinstveno ratno iskustvo želimo prenijeti Ukrajincima" Stolar - 2 Revitalizacija Ovaj grad najviše izdvaja za obrtnike: "Problem mladih je što se ne žele uprljati"

Janša je na pitanje odgovorio u mjestu Begunje na Gorenjskem, gdje se u nedjelju održava centralna svečanost državnog praznika Dan otpora koji se slavi u sjećanje na 27. travnja 1941. godine, kad je u Ljubljani osnovana Antiimperijalistička fronta koja je nakon napada Hitlerove Njemačke na SSSR nekoliko mjeseci kasnije preimenovana u Oslobodilačku antifašističku frontu (OF) u kojoj su se okupili partizani-komunisti i druge antifašističke snage koje su se borile za oslobođenje.

Janša je odbio tvrdnje Podobnika da se slovenska vlada neinterveniranjem u jučerašnji pokušaj njegove udruge da ukloni žardinjere prema odluci suda u Piranu odrekla tog teritorija i "povukla u mišju rupu", a neprimjerenim je ocijenio i Podobnikove izjave na račun ministara u njegovoj vladi, te zahtjev za smjenjivanje ravnatelja policije ili ministra unutarnjih poslova.

Janša je rekao da se zahtjevi za ostavkom njegovih ministara u zadnje vrijeme pojavljuju skoro svaki dan i da tome ne bi posvećivao veliku pozornost, podsjećajući tako da je odlazak nekih njegovih ministara zatražila i oporba lijevog centra u parlamentu, što je Janša povezao s dolazećim parlamentarnim izborima kroz nekoliko mjeseci.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene