Globalni terorizam i njegova konstantna prisutnost i prijetnja, počeo je uzimati danak i u svjetskim prijestolnicama, koje su donedavno slovile kao gradovi s ponajboljim uvjetima za život.


Prema izvješću organizacije Economist Intelligence Unit (EIU), koje je objavljeno u četvrtak, gradovi Zapada koji su nekoć visoko kotirali na indeksu uvjeta života EIU-a, sad su u problemima zbog terorističkih napada i konstantnih terorističkih prijetnji i rizika, te civilnih nemira i geopolitičkih tenzija.

Vezani članci Policija na ulicama Beča nakon terorističkog napada - 5 U Švicarskoj uhićeno dvoje ljudi povezanih s napadom u Beču, oglasila se i makedonska policija Nakon napada u Beču uslijedila uhićenja i u drugim gradovima Nakon stravičnih napada u Beču, policijske akcije i racije diljem zemlje. Pogledajte snimke uhićenja iz Linza

Čak niti gradovi poput New Yorka i drugih gradova u SAD-u više se ne nalaze na vrhu EIU-ovog indeksa, zbog stalnih prosvjeda građana uzrokovanih policijskim nasiljem i smrtima afroamerikanaca, bilo u direktnoj pucnjavi ili onih koji se nalaze pod policijskim nadzorom, piše Business Insider.

Indeks EIU-a rangira svjetske gradove po faktorima poput stabilnosti, infrastrukture i kulture, u svojem su istraživanju primjetili kako su u novije vrijeme mnoge vrijednosti u velikom broju zapadnih gradova pale. Većina promjena na rang listi je negativna, što samo naglašava problem propadanja stabilnosti nauštrb terorizma i terorističkih prijetnji diljem svijeta, piše u izvješću EIU-a.

Zemlje koje su pretežno miroljubive, pojavile su se na vrhu indeksa, a samo Australija i Kanada imaju po tri predstavnika u prvih deset.

Melbourne (Australija) nalazi se na prvom mjestu, dok je Beč na drugom, a Vancouver (Kanada) na trećem. Europski obraz čuvaju još jedino Helsinki na devetom mjestu i Hamburg na desetom.

U društvo od deset najboljih ugurao se i Novi Zeland s Aucklandom na osmom mjestu.

Društvo na začelju je, s druge strane, šaroliko, a uvjerljivo najgori grad za život je Damask (Sirija). Slijede ga Tripoli (Libija) i Lagos (Nigerija). Od europskihi gradova (možemo se i tako izraziti) na začelju je i Kijev, koji je zauzeo 131 od 140 mjesta.

Zagreb kao hrvatska prijestolnica nije bio predmetom istraživanja, odnosno ne nalazi se na spomenutom indeksu EIU-a.