Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izraelska vojska optužila je dvojicu vojnika jer su palestinskog dječaka koristili kao ljudski štit tijekom izraelske ofenzive na Hamas u Gazi.


Vojska je rekla da su vojnici, dok su pretraživali zgradu, naredili devetogodišnjem dječaku da otvara torbe za koje se sumnjalo da su u njima bombe, prenosi BBC. Korištenje civila kao ljudskih štitova smatra se ratnim zločinom. Izraelska organizacija za prava pozdravila je ove osude. Srećom, torbe koje je dječak otvarao bile su bezopasne.

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Uništene ceste, zgrade, stotine mrtvih: Izrael kaže da nema roka za završetak sukoba - ''Ne stojimo sa štopericom. Želimo postići ciljeve'' Izrael raketirao Hamas Ne smiruje se sukob na Bliskom istoku: Izrael raketirao domove zapovjednika Hamasa, Palestina kaže da su to najsnažniji udari dosad

Organizacija je ponovila svoj zahtjev za istragu vojnih operacija u Gazi. Rat je trajao 27 dana, a počeo je 27.12.2008. zraelska vojska pokrenula je 150 istraga, a 40 njih je kriminalnih. U jednom je slučaju vojnik dobio sedam mjeseci zatvora jer je preko ukradene kartice prebacivao novac. Druga dva vojnika su optužena za upotrebu bijelog fosfora u napadima.