Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izraelci u napadu na Gazu ubili žene i djecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski tenkovi pogodili su nekoliko kuća u Beit Hanounu, na sjeveru pojasa Gaze ubivši pritom 18 Palestinaca, među kojima četiri žene i četvero djece, objavili su palestinski medicinski izvori. Palestinski vladajući pokret Hamas nakon napada je pozvao na nastavak samoubilačkih napada.

Istovremeno su na Zapadnoj obali, izraelski vojnici u raciji ubili četiri palestinska militanta i jednog civila. Prema lokalnim sigurnosnim izvorima, ubijeni su bili članovi Brigada mučenika al-Aqse, vojnog krila pokreta Fatah.

Pročitajte i ovo Napad Irana na Izrael U bolnici je Sedmogodišnja djevojčica bori se za život, njezin dom pogodio je šrapnel iranske rakete: "Spavala je u kući, a onda je palo na nas" Napad na Izrael iron dome VIDEO Koja je tajna Željezne kupole? Pogledajte kako funkcionira najbolja protuzračna obrana na svijetu

Glasnogovornik izraelske vojske izjavio je da su vojnici otvorili
vatru tijekom akcije uhićenja militanata u selu Yamoun, u blizini grada Jenina.

Potvrdio je i uhićenje osam osoba prije napuštanja sela.  

Peretz traži hitnu istragu

Oštro reagirajući na najnoviju akciju izraelskog topništva predsjednik Mahmud Abas pozvao je na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a, dok je izraelski ministar obrane Amir Peretz zatražio hitnu istragu o napadu, izvješćuju agencije.

'Pozivamo naše mudžahedine da ponovno krenu u operacije mučenika u Tel Avivu, Jeruzalemu, Haifi, Jaffi i drugim mjestima', poručio je vođa Hamasa Nizar Rayan okupljenim Palestincima u Beit Lahyi, nedaleko od Bait Hanouna gdje su Izraelci izvršili napad.

Glasnogovornik palestinske vlade predvođene Hamasom, Ghazi Hamad, rekao je da bi Izrael trebao 'izbrisati s lica zemlje' jer se radi o državi koja 'ne priznaje nikakve ljudske vrijednosti'.

'To je karcinom koji treba iskorijeniti i u tome bi trebao sudjelovati cijeli svijet', dodao je Ghazi.

Palestinski predsjednik Abas nazvao je izraelsku vojnu operaciju 'strašnim pokoljem' i pozvao na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti UN-a.

'Oštro osuđujemo taj strašni pokolj našeg naroda u Beit Hanounu, pokolj žena, djece i staraca. Pozivamo Vijeće sigurnosti na hitno zasjedanje kako bi se takvi pokolji zaustavili. Svijet mora smjesta reagirati', kazao je Abas.

Palestinski premijer Ismail Haniyeh, iz redova Hamasa, najavio je 'suspenziju' pregovora s predsjednikom Abasom oko formiranja vlade nacionalnog jedinstva.

Izraelski ministar obrane zapovjedio je hitnu istragu o uzrocima smrti 18 Palestinaca među kojima su žene i djeca.

'Ministarstvo obrane zatražilo je hitno pokretanje istrage o događaju u Gazi kako bi ministar što prije bio upoznat sa zaključcima o tome što se desilo', stoji u priopćenju ministarstva. 

Prema novinaru AFP-a koji se našao na licu mjesta, u ulici Hamad u sjeverozapadnom dijelu Beit Hanouna, koji broji oko 30.000 stanovnika, uništeno je topničkim granatama pet kuća. Četiri kuće pripadaju četvorici braće iz obitelji Assamna, dok peta kuća pripada nekoj drugoj obitelji.

Nešto prije u Jeninu na Zapadnoj obali izraelska je postrojba ubila četvero palestinskih aktivista i jednog civila.

Od početka intifade u rujnu 2000. godine, u sukobima dviju strana je poginulo 5553 ljudi, uglavnom Palestinaca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene