Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje se duga borba

Počinje bitka svih bitaka: Izraelci u labirintu Hamasovih tunela pokrenuli rizičnu ratnu operaciju

Palestinski borci u tunelu ispod Gaze
Palestinski borci u tunelu ispod Gaze Foto: Afp
Izraelske snage upale su u najveću bolnicu u Gazi i ondje će se u labirintu podzemnih tunela sukobiti s borcima Hamas.

Izraelske snage upale su u Al-Šifu, najvažniju bolnicu u Gazi, te će se ondje s Hamasovim borcima obračunati u labirintu tunela koji se nalazi ispod medicinskog centra.

Međutim, to neće biti lak zadatak. Borbe u podzemlju veoma su opasne, pogotovo u ovom slučaju jer su hamasovci dobro naoružani, poznaju tunele i u njima su sakrili veliku količinu oružja. Oni godinama djeluju u tunelima koji su iskopani ispod zgrada i koji se koriste za organiziranje zasjeda ili postavljanje zamki. To znači da će se izraelska vojska morati osloniti na razne tehnologije i oružje poput dronova, pasa i bombi kojima će napadati Hamas.

Specijalni borbeni inženjeri iz tima Diamond pokušat će radarima i sonarima pronaći tunele duboko ispod zemlje, a čim mjesta za lansiranje raketa i zapovjedni centri budu pronađeni, Izraelci će ih pokušati onesposobiti ili uništiti. Za to bi mogli upotrijebiti tzv. bunker-buster bombe, odnosno bombe za razaranje bunkera, koje prodiru duboko kroz zemlju prije nego što detoniraju.

Pročitajte i ovo Ilustracija Usred noći Ubio suprugu i dvije malene kćeri: Detalji zločina koji je potresao zemlju lede krv u žilama

Osim toga, izraelske snage mogle bi tunele i zamke Hamasa onesposobiti korištenjem inovativnih spužvastih bombi – iako IDF dosad nije potvrdio da ih upotrebljava. Radi se o bombama koje izazivaju iznenadnu eksploziju guste i tamne pjene koja se brzo širi i stvrdne te blokira prostor, izvijestio je Daily Mail.

Podzemni komandosi zvani Lasice će, naoružani jurišnom puškom, spustit će se u onesposobljene tunele da bi oslobodili taoce. Ti će se vojnici, opremljeni naočalama za noćno gledanje, polako kretati kroz labirint tunela u kojima će ih čekati dobro naoružani hamasovci. Izraelci će pritom sa sobom imati tajna oružja – pse i ubojite dronove – koji će im pomoći u ubijanju i otkrivanju zamki.

Pročitajte i ovo Ilustracija detalji sa suđenja Pedofilska banda vodila monstruozni lanac zlostavljanja: Djeci davali alkohol i kokain pa ih silovali

Lasice su posebne po tome što su trenirani da se u malim i uskim prostorima lakše nose s klaustrofobijom, a pripadnici postrojbe često su introvertirane osobe koje imaju veću sposobnost da se psihološki distanciraju od opasne situacije u kojoj su se našli.

Veliku pomoć pružit će im posebno trenirani psi, od kojih svaki ima svoj zadatak – neki traže eksplozive i ulaze u tunele, a drugi napadaju protivnike. Pas sa sobom može imati i pričvršćenu kameru koja ga prati kroz slabo osvijetljene prolaze dok lovi svoj plijen. Video treninga takvoga napada nedavno je na društvenim mrežama objavio glasnogovornik IDF-a Ofir Gendelman.

Obje strane imaju svoje asove

Osim hamasovaca, postoji opravdan strah da bi izraelske trupe ispod zemlje mogle naići na taoce u bombaškim prslucima.

"Razumljivo je i razumno da se IDF priprema za oružano spašavanje talaca, ali ovakve su operacije među najrizičnijima. Taoci će se vjerojatno nalaziti na više mjesta i nije vjerojatno da će izraelske snage samo ući i osloboditi taoce bez znatnih gubitaka, bilo talaca ili vlastitih ljudi", istaknuo je Scott Walker, bivši viši savjetnik Ujedinjenih naroda i pregovarač u talačkim krizama.

Pročitajte i ovo Kripto prijevara trese Hrvatsku - 3 kripto afera Uhićen Luka Burazer, sumnja se da je prevario klijente za više desetaka milijuna eura

Hamasovci će se u tunelima vjerojatno ponašati poput gerilskih boraca i njihovo dobro poznavanje prostora znači da bi mogli izvesti iznenadne napade koji će Izraelce uhvatiti u zamke.

"Obje strane pokušavat će iznenaditi jedna drugu i imat će nekoliko asova u rukavu. Izraelci imaju svojih prednosti jer su vježbali u najvećem urbanom objektu za obuku oružanih snaga na svijetu. Ondje se ljudi treniraju za borbu u tunelima, a koristit će i dronove i robote", objasnio je brigadir Ben Barry, stručnjak za urbano ratovanje.

Pročitajte i ovo Izgorjeli dom u kibucu Nir Oz rat na Bliskom istoku Bijela kuća: "Imamo informacije da Hamas koristi bolnicu kao zapovjedno mjesto i za kontrolu"

Vojni povjesničar Paul Beaver smatra da bi ova operacija u Gazi mogla biti najveći izazov s kojim se Izrael suočio.

"To neće trajati danima, nego bi moglo potrajati tjednima, pa čak i mjesecima, i koštati bezbroj života. Hamasovce ne brinu civilne žrtve, dobro su ukopani i imaju ogromnu prednost nad svojim neprijateljem", rekao je.

Izraelska vojska već dugo bezuspješno pokušava uništiti veliku mrežu tunela koja je iskopana nakon što je Hamas 2007. godine preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze. Ti se tuneli protežu diljem Gaze, a neki se nalaze i ispod izraelskog teritorija te služe kao polazna točka za napade Hamasa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene