Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rat na Bliskom istoku

Bijela kuća: "Imamo informacije da Hamas koristi bolnicu kao zapovjedno mjesto i za kontrolu"

Izgorjeli dom u kibucu Nir Oz
Izgorjeli dom u kibucu Nir Oz Foto: Afp
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres "ne zaslužuje" da bude na čelu Ujedinjenih naroda, rekao je u utorak izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen.

"Guterres ne zaslužuje da bude na čelu Ujedinjenih naroda. On nije poticao nikakav mirovni proces u regiji. (...) Mislim da bi Guterres, kao i predstavnici svih slobodnih nacija trebao jasno i glasno reći: oslobodite Gazu od Hamasa," rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen na konferenciji za novinare održanoj u UN-u u Ženevi.

Zamoljen da komentira ministrovu izjavu, Guterresov glasnogovornik Stéphane Dujarric odgovorio je da "glavni tajnik nastavlja s radom čeličnim živcima, smireno, odlučno, vođen pravednim načelima, napose načelima povelje UN-a, sukladno međunarodnome humanitarnom pravu i Općoj deklaraciji o ljudskim pravima".

Ne kritizira Izrael prvi put glavnog tajnika UN-a od početka rata koji je započeo nakon krvavog Hamasova napada 7. listopada.

Pročitajte i ovo Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara (DP) novi plakat za vukovar Penava za Dnevnik Nove TV o drugom plakatu i tenzijama uoči obilježavanja Dana sjećanja, evo što kaže o Anušiću i jačanju pozicija HDZ-a u Slavoniji

Krajem listopada nekoliko je izraelskih dužnosnika, među kojima i Eli Cohen, izrazilo gnjev nakon Guterresovih izjava u Vijeću sigurnosti, posebno ukazavši na dio njegova govora u kojemu je kazao kako smatra da napadi Hamasa "nisu nastali ni iz čega".

Izraelski ministar tada je otkazao sastanak s glavnim tajnikom koji se trebao održati u sjedištu UN-a u New Yorku, a izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan pozvao ga je da podnese ostavku, a zahtjev je od tada ponovio više puta.

Antonio Guterres odgovorio je da je "šokiran pristranim tumačenjem" njegovih izjava o Hamasu, istaknuvši da ne opravdava krvave napade palestinskoga islamističkog pokreta.

Bijela kuća tvrdi da Hamas koristi Al Šifu kao zapovjedno mjesto

Bijela kuća je u utorak rekla da ima vlastite obavještajne podatke da je Hamas koristio Al Šifu, najveću bolnicu u Gazi, za vođenje vojnih operacija, a vjerojatno i za skladištenje oružja, istaknuvši da te radnje predstavljaju ratni zločin.

"Imamo informacije koje potvrđuju da Hamas koristi tu bolnicu kao zapovjedno mjesto i za kontrolu", a vjerojatno za skladištenje oružja, rekao je glasnogovornik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Kirby novinarima u predsjedničkom zrakoplovu Air Force One. "To je ratni zločin."

Također je rekao da Sjedinjene Države imaju informacije da Hamas i palestinski Islamski džihad koriste neke bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al Šifu, za prikrivanje ili potporu svojih vojnih operacija i za držanje talaca.

Pročitajte i ovo Coca-cola i Romerquelle voda Trovanja gaziranim pićima Jedan muškarac se još uvijek oporavlja, ponovo se oglasila Coca-Cola: "Sada znamo da je riječ o izoliranom slučaju"

Po njegovim riječima, te skupine su također bile spremne odgovoriti na izraelske vojne operacije protiv tog objekta.

Te su informacije došle iz raznih obavještajnih metoda, rekao je Kirby dodajući da je Bidenova administracija u utorak smanjila razinu tajnosti nekih podataka kako bi svoje zaključke mogla podijeliti s novinarima.

Kirby je istaknuo da akcije Hamasa u bolnicama nisu umanjile odgovornost Izraela da zaštiti civile, ali je priznao da su time napori Izraela da iskorijeni Hamas postali složeniji.

"Da budemo jasni, ne podržavamo napad na bolnicu iz zraka. Ne želimo vidjeti sukob u bolnici u kojoj nevini ljudi, bespomoćni ljudi, bolesni ljudi jednostavno pokušavaju dobiti medicinsku skrb koju zaslužuju", rekao je.

"Bili smo jasni u više navrata - akcije Hamasa ne umanjuju odgovornost Izraela da zaštiti civile u Gazi i to je nešto o čemu ćemo nastaviti aktivno razgovarati s našim kolegama", dodao je.

Izraelske snage opkolile su bolnicu Al Šifa u gradu Gazi, najveću u enklavi, za koju kažu da se nalazi na vrhu podzemnog sjedišta militanata Hamasa.

Hamas, vladajuća islamistička skupina u Gazi, negira prisutnost boraca i kaže da je 650 pacijenata i 5000 do 7000 drugih civila zarobljeno unutar bolničkog kruga, pod stalnom vatrom iz snajpera i dronova. Kaže da je 40 pacijenata umrlo posljednjih dana, uključujući troje nedonoščadi čiji su inkubatori bili pokvareni.

Dužnosnik Hamasa u Bejrutu rekao je da je 25 od 35 bolnica u Gazi izvan upotrebe zbog izraelskog napada. Međunarodna zajednica, uključujući i izraelskog najbližeg saveznika SAD, posebice je zabrinuta za sudbinu Al Šife.

Izrael negira da je bolnica pod opsadom i kaže da njegove snage dopuštaju izlazne rute za one koji su unutra. Liječnici i dužnosnici u bolnici to opovrgavaju i kažu da su oni koji pokušavaju otići izloženi napadu. Reuters nije mogao provjeriti situaciju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene