Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izraelci u Gazi

VIDEO Izraelci objavili snimku iz skrovišta Hamasa, liječnici očajni: "Ovo je groblje. Psi ulaze i jedu mrtve"

Izraelska vojska tvrdi da je u podrumu bolnice u Gazi pronašla Hamasovo skladište oružja i tragove taoca koje su oteli u Izraelu.

Glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF) admiral Daniel Hagari rekao je da su u dječjoj bolnici Rantisi pronašli Hamasov zapovjedni centar i gomilu oružja, samo dan nakon što su iz bolnice evakuirani posljednji pacijenti.

Hamas je već ranije zanijekao da bolnice koristi kao bazu za svoje operacije.

"U podrumu smo pronašli Hamasov zapovjedni i kontrolni centar, prsluke bombaša samoubojica, granate, jurišne puške AK-47, eksplozivne naprave i drugo oružje. Također smo pronašli znakove koji pokazuju da je Hamas ovdje držao taoce", rekao je Hagari, prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Noa Marciano oglasio se IDF UZNEMIRUJUĆE Hamas objavio video taokinje kako čita poruku, a onda je šok došao na kraju: "Ovo je neljudski"

IDF je objavio i snimku onoga što su pronašli u podrumu. 

Stižu inkubatori

Izraelska vojska kaže da rade na prijenosu inkubatora iz bolnice u Izraelu u Gazu, a na društvenim mrežama objavili su i fotografije. To bi trebalo olakšati evakuaciju novorođenih beba iz najveće bolnice Al Shife koja je ostala bez goriva i danima je bez struje i vode.

 

 

Izrael tvrdi da napada vojne ciljeve samo u južnom i središnjem dijelu Gaze. Najmanje 200.000 ljudi pobjeglo je iz sjeverne Gaze u manje od 10 dana, priopćio je humanitarni ured UN-a.

Ukupno je oko 1,5 milijuna Palestinaca, više od dvije trećine stanovništva Gaze, napustilo svoje domove.

Identificirana ubijena aktivistica

U međuvremenu, izraelski forenzičari su identificirali ostatke mirovne aktivistice Vivian Silver, potvrđujući da je ubijena tijekom napada 7. listopada.

Silver (74), rođena u Kanadi, vodila se kao nestala otkad je Hamas napao pogranično područje Izraela 7. listopada. Jedan od njezinih sinova rekao je da se dopisivao s majkom dok se ona skrivala u ormaru.

"Napisala mi je: 'U kući su, vrijeme je da se prestanemo šaliti i kažemo zbogom'", prisjetio se Yonatan Zeigen.

 

Bolnica u Gazi sliči na groblje

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) rekla je da je bolnica u Gazi slična groblju i da se tijela mrtvih teško mogu pokopati, prenosi u utorak BBC.

Glasnogovornik WHO-a Christian Lindmeier kaže da je u bolnici i dalje preko 600 ljudi.

"U bolnici ima mrtvih tijela koja nitko ne može zbrinuti, pa čak ni pokopati ili odnijeti u mrtvačnicu. "Bolnica više uopće ne radi normalno. Praktički je postala groblje“, kaže Lindmeier.

Liječnici kažu i da se u bolnici tijela gomilaju i trule.

Direktor bolnice Mohamed Abu Selmia rekao je za BBC da izraelske vlasti još uvijek nisu dopustile da se tijela u raspadu iznesu iz bolnice pa su psi počeli ulaziti i jesti trupla.

Selmia kaže da je sedmero novorođenčadi već umrlo zbog nedostatka kisika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene