Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Izrael se priprema za novi rat s Hezbolahom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelska vojska se priprema za novi sukob s Hezbollahom ukoliko se prekrši primirje kojim je završen rat što ga je ljetos u Libanonu vodila protiv te libanonske šijitske milicije, izjavio je u ponedjeljak visoki vojni dužnosnik. Istovremeno traju razgovori suparničkih libanonskih političkih skupina o tome kako riješiti političku krizu u toj zemlji.


- Pripremamo se za drugi rat, kazao je potpukovnik Guy Hazut,
zapovjednik postrojbe zadužene za izraelsko-libanonsku granicu.
 
- Vrlo smo optimistični, ali što se nas tiče moramo sve učiniti kako bismo se pripremili za najgori scenarij, neuspjeh rezolucije 1701 UN-a, izjavio je dužnosnik u Zaritu, izraelskom naselju uz granicu, nedaleko od mjesta gdje je Hezbollah 12. srpnja oteo dvojicu izraelskih vojnika, što je bilo povod za izraelsku ofenzivu.

Pročitajte i ovo Malmo - 3 Totalna opsada FOTO Najviše strahuju zbog jednog nastupa: Na krovovima snajperi, u zraku helikopteri, na ulicama duge cijevi, zatvori ispražnjeni... Ilustracija Nema mira Rat sve bliže širenju na nova područja: "Moramo biti spremni za ofenzivu ako..."

- Nećemo dopustiti Hezbollahu da se vrati na ove položaje, dodao je pokazujući prstom u smjeru susjednog libanonskog područja.

Kako piše izraelski dnevni list Haaretz, glavni stožer izraelske
vojske "ističe kao radnu hipotezu da bi Sirija i Hezbollah u ljeto 2007. mogli zaratiti protiv Izraela".

Čim je primirje stupilo na snagu, više izraelskih dužnosnika
ocijenilo je da se Izrael opet mora pripremati za sukob s Hezbollahom koji, po njihovu mišljenju, naoružavaju Sirija i Iran.

Istovremeno su se čelnici suparničkih libanonskih političkih skupina dogovorili da će prekinuti s međusobnim optuživanjima u medijima, što je prvi značajan pomak u pregovorima o rješavanju političke krize u toj zemlji koja
prijeti novim nasiljem.

Napredak nije međutim postignut glede zahtjeva Hezbollaha da se osnuje vlada nacionalnog jedinstva koja bi njegovim saveznicima dala veću ulogu u upravljanju zemljom, no razgovori će biti nastavljeni.
 
Borba za vlast u Libanonu intenzivirala se nakon nedavnog rata s Izraelom ovoga ljeta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene