Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Peti izbori u tri i pol godine

Izrael ponovno bira parlament: Očekuje se pomak udesno, Netanyahu se nada povratku

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Prema posljednjim predizbornim anketama u petak, blok okupljen oko Netanyahua mogao bi dobiti 60 od 120 mjesta.

Izraelski građani pozvani su u utorak da ponovno izađu na birališta, na petim parlamentarnim izborima u samo tri i pol godine, na kojima se oporbeni čelnik Benjamin Netanyahu nada povratku na mjesto premijera.

Prema posljednjim anketama, Netanyahuova stranka, desničarski konzervativni Likud, ponovno bi mogla postati najsnažnija stranka u parlamentu. Međutim, ostaje nejasno može li njegova desničarska koalicija osigurati većinu potrebnu za sastavljanje vlade.

Na Twitteru je u ponedjeljak "Bibi" Netanyahu upozorio na trend pada u posljednjim anketama i pozvao svoje pristaše da izađu na izbore. Pobjeda je nadohvat ruke, rekao je. Četrdeset različitih stranaka natječe se na 25. izborima za izraelski parlament Knesset, ali očekuje se da će samo trećina preskočiti izborni prag od 3,25 posto.

Nakon zatvaranja biračkih mjesta, početne prognoze temeljene na izlaznim anketama bit će objavljene oko 21 sat. Međutim, konačni rezultat ne očekuje se prije četvrtka.

Oko 18.000 policajaca bit će raspoređeno na dan izbora kako bi osigurali sigurnost za 6,8 milijuna birača s pravom glasa diljem zemlje. Prema posljednjim predizbornim anketama u petak, blok okupljen oko Netanyahua mogao bi dobiti 60 od 120 mjesta.

To bi ponovno stvorilo pat poziciju s protivničkim taborom sadašnjeg premijera Yaira Lapida. Njegova Stranka budućnosti, koja je u političkom centru, mogla bi postati druga po snazi.

Tabor protiv Netanyahua sastavljen je od različitih stranaka, od desnice preko centra prema ljevici, i želi spriječiti povratak Netanyahua na čelo vlade.

Lapid (58) je u ponedjeljak na Twitteru napisao da svi Izraelci zaslužuju "vladu poštenih i vrijednih ljudi koji marljivo rade za njih" i izjasnio se protiv unutarnjih podjela. On se isto tako zalaže za uspostavu neovisne palestinske države.

Politički krajolik u Izraelu vrlo je fragmentiran i vođen interesima. Ni stranke iz sličnih tabora često nisu u stanju sklopiti saveze. Uz razlike u sadržaju, ima i mnogo osobnih razmirica. Na primjer, Netanyahuov odnos s drugim glavnim osobama u desničarskom taboru smatra se izuzetno lošim. Štoviše, Netanyahuu se trenutno sudi zbog optužbi za korupciju.

Slično kao i nakon prošlogodišnjih izbora, mogli bi proći tjedni ili mjeseci prije nego se formira vlada. Sve dok se ne postavi nova vlada, Lapid će ostati na dužnosti prijelaznog premijera.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dobri odnosi "Jedna stvar ne pomaže dobrom imidžu Hrvatske": Izraelski ambasdor tvrdi da se puno bolje odnosimo prema povijesnom poglavlju

Netanyahuov povratak ovisi o tome hoće li pronaći saveznike. Ovaj 73-godišnjak već je nekoliko puta podbacio u pokušajima koaliranja.

Ovog puta kao moguća grupacija vidi se ekstremno desni savez Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira. Njihova Religijska cionistička stranka ima potencijal biti treća najpopularnija stranka u zemlji.

Pročitajte i ovo Zastave Izraela i Turske regionalno poboljšanje Turska i Izrael ponovno obnavljaju diplomatske odnose: "Važno je komunicirati izravno"

Odaziv na izbore arapskog stanovništva u Izraelu također se smatra ključnim. Arapska manjina čini oko 20 posto od oko 9,4 milijuna građana Izraela. Ako jedna od manjih stranaka u Lapidovom taboru ne uspije prijeći prag od 3,25 posto za ulazak u Knesset, to bi moglo utrti put ultradesničarskoj vladi koju će voditi Netanyahu.

Izrael se nalazi u političkoj krizi koja traje godinama. Prethodnih nekoliko izbora dovodilo je do nejasne većine.

Trenutna koalicija od osam stranaka predvođena bivšim premijerom Naftalijem Bennettom raspala se u lipnju pošto je izgubila većinu nakon samo 12 mjeseci na vlasti. Nakon toga, ministar vanjskih poslova Lapid preuzeo je dužnost šefa vlade.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene