Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Donosi Dnevnik Nove TV

Rastu plaće u građevinarstvu, hoće li zbog svega porasti i cijena građevinskih radova? "Mislimo da je to veliki udarac za male poduzetnike"

Aktualno Galerija Mirko Habijanec - 2 Mirko Habijanec - 2 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski radnici: Ilustracija - 2 Građevinski radnici: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski radnici: Ilustracija - 3 Građevinski radnici: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Građevinski radnici: Ilustracija - 4 Građevinski radnici: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +3 Građevinski radnici: Ilustracija - 5 Galerija 1/8 >>
Prvi dan studenog donijet će i povišicu za 110 tisuća zaposlenih u građevinarstvu. U utorak na snagu stupaju izmjene kolektivnog ugovora za graditeljstvo kojeg su, uz blagoslov države, dogovorili Sindikat graditeljstva Hrvatske i Hrvatska udruga poslodavaca.

Temeljem dogovora Vlade i sindikata, minimalna osnovna plaća zaposlenih u graditeljstvu trebala bi porasti između 8 i 24 posto, no dio poslodavaca nezadovoljan je činjenicom da se propisuje i minimalna plaća direktora građevinskih poduzeća, koja od utorka neće smjeti biti manja od 15 tisuća kuna bruto.

"Ove godine smo po prvi puta ugovorili plaće u apsolutnim iznosima koje rastu od nekakvih 23, 24 posto za prve grupe, a više plaće, viši iznosi, su rasli manje", kaže Jasenka Vukšić iz Sindikata graditeljstva Hrvatske.

"Mi mislimo da ovakav udarac po džepu tih malih poduzetnika građevinara, znači da se taj minimalac diže dva i pol puta", rekao je Hrvoje Kvasnička iz Udruge Glas poduzetnika i dodao: "Mislimo da je to apsolutno neprikladno u ovakvim vremenima gdje nas čeka kriza i mislimo da je to veliki udarac za male poduzetnike".

Pročitajte i ovo Marijan Batina, poduzetnik RAST OSNOVICE Novim "minimalcem" nezadovoljni radnici, ali i poslodavci: "To je dno dna"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA VLADE Plenković zgrožen Milanovićevim izjavama: ''On i njegovi trabanti po Saboru razotkrivaju svoje proruske stavove''

"Sama činjenica da se povećanje plaća odnosi na doslovno sve tvrtke koje se bave tim poslom u Hrvatskoj, dovoljno svjedoči o njezinoj važnosti za građevinski sektor", kazao je novinar Dnevnika Nove TV Marko Biočina, koji je u Križevcima potražio odgovore na ova pitanja, od predsjednika Izvršnog odbora HUP – graditeljstva Mirka Habijaneca. Pitanje koje svi postavljaju je hoće li porasti cijene građevinskih radova sada kada se traži povećanje plaća.  

"Plaće u cjelokupnoj kalkulaciji cijene sudjeluju s 20 posto, to znači da ako plaće rastu za 50 posto, ukupna bi cijena bila 10 do 15 posto veća", kazao je Habijanec i naglasio kako "najveći utjecaj na povećanje cijena imaju skupi materijali, a razlog tome su i određene špekulacije".

Predsjednik Izvršnog odbora HUP – graditeljstva ne misli da će zbog novonastale situacije doći do usporavanja radova u građevini. "Cijene su se sada već manje više stabilizirale". Naglasio je kako bi "plaće u građevinarstvu trebaju biti 30 posto veće od ostalih minimalnih plaća. Plaće bi u Hrvatskoj trebale biti u na nivou pola njemačkih. Njemačka ima od 1. listopada minimalnu satnicu 12 eura, mi ju još uvijek imamo oko 4, a uz dodatke se ta satnica diže do 6 ili 7 eura".

"Mi trebamo zagovarati snažno kolektivno pregovaranje i kolektivne ugovore, ne samo u građevinarstvu nego i u ostalom dijelu privrede kao što je to slučaj na zapadu. S kolektivnim ugovorima možemo sve kvalitetno regulirati i oni su obvezni za sve koji se bave građevinarstvom", naglasio je Habijanec.

Komentirajući minimalne plaće za direktore, Habijanec je rekao kako oko toga ne treba raditi velike probleme. "Nije logično da direktori poduzeća koji stvaraju milijunske prihode budu prijavljeni na manju plaću nego naš kvalificirani radnik koji se drži kolektivnih ugovora. To nije normalno. Drugo su direktori poduzeća koji stvaraju manje prihode jednim, dva ili nekoliko ljudi." 

Više pogledajte u video prilogu. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.



Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene